čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

O testy je enormní zájem, často převyšuje kapacitu nemocnic

Odběrová místa v některých regionech nestíhají. Nejhorší byla podle zveřejněných dat o jejich volných kapacitách ve středu situace v Liberci, Novém Jičíně, Kroměříži nebo Jablonci.. Několik dní se na volný termín čeká také v Třebíči, Jeseníku, Prachaticích, ale také ve velkých nemocnicích jako je Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem nebo Oblastní nemocnice Kolín. V Praze jsou odběrová místa poloprázdná, data ukazují volnou kapacitu přes 70 procent a termíny je možné rezervovat někdy i na stejný den.

Na dlouhé čekání na termín testu upozorňovali ve středu poslanci, členové výboru pro zdravotnictví, z těchto regionů. „Odběrová místa musí zajistit páteřní síť (nemocnic)," řekla jim k tomu hlavní hygienička Jarmila Rážová. Síť tvoří velké fakultní nemocnice, v regionech, kde nejsou, nemocnice krajské.

Nejhorší situaci reportovaly v systému sledování kapacit většinou zařízení, kde bylo možné provést jen několik desítek odběrů denně. Ve středu byla ale například také z více než 250 procent vyčerpaná kapacita Kroměřížské nemocnice, která denně zvládne 200 odběrů. O 50 procent překročil zájem kapacity také v Oblastní nemocnici v Mladé Boleslavi, která deklaruje 400 odběrů denně.

Olomoucký kraj se drží

Kapacity testování v Olomouckém
kraji (ke 3.11.2020)

Počet odběrových míst8
Denní kapacita1540
Volná kapacita34 %
Kapacina na 100 tisíc obyvatel243
Počet odběrů1023

Kapacity byly vyčerpané nebo téměř naplněné v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém kraji, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském kraji a na Vysočině. V Libereckém kraji, kde pět tamních odběrových míst uvádí kapacitu 580 odběrů, bylo ve středu odebráno vzorků téměř dvojnásobek. Denní kapacitu přesáhli také v Moravskoslezském kraji.

Při přepočtu na počet obyvatel má nejmenší kapacitu právě Liberecký kraj (131), následují Ústecký (202), Vysočina (236) a Olomoucký kraj (243).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky testování, covid-19, nemocnice, koronavirus, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.