sobota 4. května 2024 Květoslav

Epidemie nezpomaluje podle představ a plánů vlády, pondělní rozvolnění není jísté

Epidemie koronaviru v Česku nezpomaluje tak, jak si vláda představovala a plánovala. Není tak jisté, zda se od pondělí Česko v protiepidemickém systému PES přesune do mírnějšího třetího stupně, které předpokládá otevření obchodů, restaurací a služeb, byť s řadou omezení. V několika krajích je totiž situace dál velmi riziková a reprodukční číslo na celostátní úrovni stoupá k hodnotě jedna.

Rozvolňovat současná omezení bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nutné s rozmyslem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odhadl pravděpodobnost rozvolnění už po prvním adventním víkendu padesát na padesát.

Stát mezitím chystá dobrovolné testování pomocí antigenních testů, které chce začátkem prosince nabídnout nejdříve učitelům a poté i dalším zájemcům. Chce tím co nejvíce oddálit a zpomalit nástup třetí vlny pandemie nemoci covid-19.

Reprodukční číslo stouplo téměř k bodu 1

V posledních dnech klesá počet hospitalizovaných, denní přírůstky nakažených se pohybují kolem 5000 a rizikové skóre PES zůstává čtvrtý den na 57 bodech, což znamená ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Takzvané reprodukční číslo ale stouplo na 0,96. Číslo udává průměrný počet dalších osob nakažených od jednoho pozitivně testovaného a je součástí rizikového skóre. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Alarmující jsou rozdíly mezi jednotlivými regiony

Hlavní hygienička Jarmila Rážová navíc upozornila na fakt, že asi šest až sedm ze 14 krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně. Pokud se nebudou počty lidí pozitivních na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučí ministrovi zdravotnictví další rozvolňování. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek míní, že rozdíly mezi regiony jsou alarmující. "Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika," řekl Dušek. Jako problematický zmínil Vysočinu, Pardubicko, Královéhradecký a Karlovarský kraj.

Důležité je rozvolňovat s rozmyslem, tvrdí premiér Babiš

"Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem," uvedl Babiš. "Kdybyste se mě zeptal v pondělí, tak by řekl, že je pravděpodobnost velká. Dnes už je menší," uvedl Blatný. Považuje za bezpečnější a správnější s rozvolněním počkat, než rozvolnit a za týden zase zpřísňovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky covid-19, koronavirus, pandemie koronaviru, vir, opatření, nouzový stav, PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.