neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Příjemnější test na covid-19 díky samosběrné kloktací soupravě, novou metodu představili olomoučtí vědci

Už zanedlouho se v České republice začne alternativně používat na odběr vzorků koronaviru i samoodběrová souprava GARGTEST. Je založena na principu kloktání v ústní dutině, což znamená odstranění nepříjemné procedury odběru z nosohltanu stěrovou tyčinkou. Takto odebraný a do laboratoře přepravený vzorek bude připraven na vyšetření běžnými metodami na bázi amplifikace nukleových kyselin (PCR, LAMP atd.).

Motivací k nové metodě byla snaha vyvinout test tak, aby zohlednil potřeby jedné z nejrizikovějších skupin obyvatel – onkologických pacientů. Právě ti trpí při léčbě problémy se sliznicí a opakovaně dráždivé odběry jsou pro ně nepříjemné.

 „GARGTEST jsme vyvinuli proto, abychom zjednodušili a urychlili proces samotného testování a současně snížili jeho závislost na provedení odběru zdravotnickým pracovníkem. Pokusíme se GARGTEST nabídnout na odběrových místech, ovšem snažíme se o jeho dostupnost i u praktických lékařů. Rovněž je připravený i na distribuci prostřednictvím lékáren pro domácí použití. Výsledky standardního odběru se od samoodběru GARGTESTem signifikantně nelišily a byly funkčně srovnatelné, což je výborná zpráva,“ uvedl docent Marián Hajdúch, ředitel ÚMTM.

Odběr se dá udělat jak na odběrovém místě, tak i doma

Proces odběru spočívá v několika krocích. Vyšetřovaný si nabere obyčejnou pitnou vodu do odměrky, vykloktá si touto vodou dutinu ústní a hltan po dobu 20–30 sekund a tento obsah pak vyprázdní z úst do přiložené odběrové zkumavky, v níž je transportní prášek. Zkumavku uzavře a zabalí dle návodu. Tento postup učiní buď na odběrovém místě, nebo doma, odkud poté vzorek doručí na odběrové místo, do laboratoře nebo třeba ke svému lékaři.

Testování pomocí GARGTESTU by také snížil chybovost záznamů

Celý systém GARGTEST počítá i s možností domácího použití a také s ulehčením zadávání údajů v laboratořích nebo na odběrových místech, kde nejvíce času zabere vyplňování údajů o vyšetřovaném do žádanek. Při odběrovém testu GARGTEST může vyšetřovaná osoba vzorek v elektronickém systému vyplnit osobně, a vytvořit tak elektronickou žádanku na vyšetření. Tento postup je dokonce žádoucí, neboť zrychluje proces testování v laboratoři a snižuje chybovost záznamů.

Metodu už vyzkoušeli hráči České filharmonie

Metodu odběru kloktáním uvítali i hráči České filharmonie, kteří jsou rádi, že mohou cvičit a připravovat se na koncerty bez často opakovaných testování odběrem výtěru z nosohltanu. „Nová metoda odběru je pro filharmoniky mnohem příjemnější. Její nespornou výhodou je i frekvence opakování až po 14 dnech, nikoliv po pěti dnech, jak tomu bylo doposud. V prosinci nás každou adventní neděli čeká jeden koncert ze série ‚Česká filharmonie živě u vás‘ a právě nižší počet odběrů zajistí hladší průběh zkoušek i koncertů samotných,“ řekl David Mareček, generální ředitel České filharmonie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Testování, covid-19, koronavirus, pandemie kloktání, samosběrná kloktací souprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.