úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Do České republiky dorazila další dodávka vakcín proti covidu-19

Do Česka dorazily další dávky vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Dostala ji už například Ústřední vojenská nemocnice v Praze. První očkovací látku mají dostat i kraje, svých 975 dávek očekávají dnes například Ústecký nebo Jihočeský kraj.

"Pražské nemocnice už je mají, dnes by měly dorazit i do naprosté většiny krajů," sdělila Peterová. Dodávku pro Ústřední vojenskou nemocnici v Praze. Podle České televize dostala první dávky například českobudějovická nemocnice. Dnes je očekává také například Ústecký kraj, první zdravotníky chce začít očkovat kolem 13:00.

Zpoždění dodávek vakcín bylo způsobeno logistikou

Původně mělo Česko dostat dodávku 19.500 dávek vakcíny už v pondělí nebo úterý. Zpoždění bylo podle výrobce způsobeno problémy s logistikou. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí jako další termín dodávky uvedlo čtvrtek 31. prosince.

Očkovaní jsou již někteří zdravotníci a senioři

V sobotu 26. prosince Česko převzalo prvních 9750 dávek, rozděleny byly do Prahy a Brna. V Praze očkovala od neděle Fakutní nemocnice v Motole, Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), Nemocnice na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice, která se o 40 procent dávek podělila s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady. Většinou očkovaly zdravotníky, v ÚVN také seniory z tamního domova pro veterány a v Motole dostali očkování rovněž pacienti po transplantaci plic.

Na očkování bude nutná registrace, pořadí se určí dle věku 

Podle dřívějších informací bude nutné se na očkování předem registrovat, pořadí se pak určí podle věku a nemocí, kterými zájemce o očkování trpí. Registrační systém bude podobný jako pro antigenní testování, zatím ale spuštěn nebyl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid-19, koronavirus, pandemie koronaviru, vir, nakažení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.