pátek 29. března 2024 Taťána

Registrace na očkování proti koronaviru startuje v pátek 15. ledna

Registrace na očkování proti covidu-19 pro občany starší 80 let začne v pátek 15. ledna v osm hodin ráno. Na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení, což je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo a název své zdravotní pojišťovny, vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

Hlásit se mohou přes web crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz a telefonní linku 1221. Zdravotníci se mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna.

Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět. Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR," řekl ministr k pozdější registraci pro zdravotnické profese. Pomoci seniorům s přihlašováním mohou také například praktičtí lékaři, jedná se také o lékárnách.

Registrace a rezervace nemusí nutně proběhnout ve stejném termínu. Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují hned první den, dostanou termín, protože vakcín je omezení množství," řekl Blatný. Až očkovací centrum vypíše první volné termíny, bude si je moci přihlášený zájemce rezervovat. Registrační systém ho na to upozorní v SMS a přijde mu další kód, kterým svou rezervaci potvrdí. Termín podání druhé dávky systém vytvoří automaticky, bude možné ho upravovat.

Očkování v různých centrech může být podle jejich kapacit či dodávek vakcíny zahájeno v různý čas. V současné době je jich 31, většinou při velkých nemocnicích. Postupně budou vznikat také velkokapacitní centra například v kulturních domech, sportovních halách nebo dalších místech s možností parkování většího množství lidí.

Přípravu rezervačního systému kritizovali krajští hejtmani. Například podle předsedy Asociace krajů ČR nebylo možné si předem vyzkoušet nápor, který může po spuštění přihlašování vzniknout. Přístup do systému většina dostala v pondělí, mohli si ale vyzkoušet jen fiktivní registraci k očkování nebo správu údajů, která budou upravovat přímo jejich očkovací centra.

Do středečního podvečera nahlásila centra v Česku téměř 71 tisíc očkovaných. Nově musí centra každého nahlásit do systému v den, kdy byl očkován. Dodáno bylo dosud 196 tisíc dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a 8 400 od firmy Moderna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.