neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Aplikace Oscar Senior usnadňuje život v pandemii, vyvinul ji rodák z Olomouckého kraje

Díky aplikaci Oscar Senior mohou senioři i během pandemie zůstávat v kontaktu se svými blízkými. S novou aplikací pro tablety nebo chytré telefony si mohou jednoduše přivolat zvýhodněné taxi k lékaři, nastavit plánování léků, a v době pandemie zůstat v kontaktu se svými blízkými. Za vývojem aplikace, kterou už teď využívají senioři v Americe, stojí Jesenický rodák Tomáš Posker. Díky přicházejícím 5G sítím se v budoucnu může významně rozvíjet. Právě v Tomášově rodném městě Jeseníku začali aplikaci využívat ve spojení s cenově výhodnou taxislužbou. Senioři si mohou objednávat zlevněné jízdy třeba k lékaři nebo na poštu. Cena za každou jízdu je 20 Kč, zbytek doplácí město.

Tomáš Posker se v roce 2013 vydal za „americkým snem” a k myšlence vytvořit revoluční aplikaci tohoto typu ho přivedla jeho babička. „Než jsem vyrazil žít do Silicon Valley, slíbil jsem své babičce, že jí budu často volat. Většinu svého života totiž prožila v komunistickém režimu bez možnosti cestovat, takže byla vždycky velmi zvědavá, jak to vypadá jinde. Před odjezdem jsem jí koupil počítač a slíbil, že si budeme volat,“ začíná své vyprávění.

Přes Skype se spojení dlouho nedařilo, a tak začal hledat nástroj, který by byl dostatečně jednoduchý. Protože nic takového nenašel, rozhodl se ho sám vyvinout. Se svou aplikací vyhrál několik ocenění a prosadil se v Kalifornii, Ohiu, New Yorku nebo Georgii.

Vzdálený přístup pro vnoučata a plánování léků

Jeho Oscar Senior nabízí možnost uzamknout tablet nebo chytrý telefon tak, aby se senior z prostředí této aplikace vůbec nedostal - vše potřebné totiž najde v ní: automaticky přijímané videohovory, sdílení fotografií nebo připomínky na plánování léků. Děti nebo vnoučata navíc mohou aplikaci spravovat vzdáleným přístupem, takže senior nemusí mít obavy, že by manipulací něco pokazil”. Projekt Tomáše Poskera tak seniorům právě teď v době pandemie koronaviru významně napomáhá zůstávat v bezpečném kontaktu se svými blízkými.

Rozvoji jeho aplikace v blízké budoucnosti pomůže rozvoj pokrytí 5G sítí v České republice. Město Jeseník například patří mezi jedno z pěti měst, které sítě využívá už dnes. „Díky sítím 5G se může stát i naše platforma ještě komplexnější, protože 5G umožní připojení do sítě i zařízením, jako jsou třeba chytré domácnosti, různé senzory a čidla. Díky tomu budeme schopni monitorovat prostředí seniora i jeho zdravotní stav ještě v úplně jiném rozsahu,” je přesvědčený Tomáš Posker.

Do lékárny nebo na poštu pohodlně za 20 Kč

„Senioři obracejí každou korunu, takže příznivá cena za taxi se jim samozřejmě líbí. V loňském roce mohl každý senior, tedy člověk nad 73 let, vyčerpat čtyři takové jízdy za měsíc. Letos už jich měsíčně mohou vyčerpat šest. Cílové stanice máme jasně dané, senioři si nemohou určovat vlastní - je to například pošta, městský úřad, lékárna nebo poliklinika. Vyhovuje jim to a jsou rádi,” vysvětluje princip Senior Taxi řidička Monika Gůdor ze společnosti TAXI z Yesu. Se svými klienty si během cesty popovídá a společnost seniorů je pro ni vítaným zpestřením pracovní doby.

Aplikace prodlužuje dobu nezávislosti a sebevědomí seniora

„Původně měl Jeseník vlastní auto s vlastním řidičem. Takový provoz byl ale dost nákladný a navíc si senioři museli objednávat zlevněné jízdy aspoň den dopředu, nebo čekat, až se taxi uvolní. Díky aplikaci jsme schopni do projektu zapojit místní taxikáře. A to je výhodné hned třikrát. Pro město, protože ušetří nemalé náklady na provoz a údržbu vlastního Senior Taxi. Pro taxikáře, protože tím podporujeme jejich lokální podnikání. A samozřejmě pro seniory, protože si mohou jízdu objednat kdykoliv potřebují a ještě si vybrat svého oblíbeného řidiče. Navíc to prodlužuje dobu jejich nezávislosti na dětech a jiných příbuzných, kteří by je jinak museli k lékaři vozit,” dodává Tomáš Posker.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Roman Hrůza Agency

Štítky Olomouc, Jeseníky, aplikace, senioři, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.