pátek 29. března 2024 Taťána

Vrchní soud snížil tresty drogovým dealerům o rok

Olomoucký vrchní soud snížil o rok tresty dvěma mužům z Uherskohradišťska. V závěru si tedy hlava skupiny Jaroslav Pešek odpyká deset let za mřížemi. Jeho komplic o dva roky méně.

Hlavním motivem Peška pro získání pervitinu byla potřeba peněz, které potřeboval pro splacení dluhů.
Oba trestaní jsou zodpovědní za rozsáhlou výrobu a distribuci pervitinu. Jedenáctičlenná organizovaná skupina mohla vyrobit až osmatřicet kilo drogy. Za ně mohli utržit téměř čtyřicet milionů korun. Jedná se o jednu z největších drogových kauz Zlínského kraje.

Soudci Vrchního soudu shledali, že uložené tresty jsou příliš vysoké. Soud poukázal na to, že muži jsou za drogovou trestnou činnost souzeni poprvé a zohlednil i prokázané množství drog a výdělku. V potaz však bral pouze prokázané množství drogy, ačkoliv skupina měla větší množství chemikálií potřebných k výrobě pervitinu a laboratorního skla.
„Krajský soud nezohlednil v plném významu polehčující okolnosti a obžalovaným uložil nepřiměřeně přísné tresty," uvedl předseda senátu Josef Škadra.

Jaroslav Pešek začal pořizovat vybavení pro varnu v roce 2011 a společně s ostatními drogu prodával do prosince 2014. V tu dobu byli obviněni a zadrženi. Hlavní aktér svou vinu nepopíral, ale již u Krajského soudu popíral, že byl hlavou skupiny s tím, že nikoho neřídil. Podle soudce Škadry je však jeho vůdčí role zcela jasně prokázána a svědčí o tom i policejní odposlechy.

Skupina podle soudu dodávala drogu odběratelům ve Zlínském a Jihomoravském kraji a v Praze. Vyráběla ji v rodinných domech v Polešovicích a Nedakonicích na Uherskohradišťsku, suroviny zajišťovala v Česku i Polsku. Z původní jedenáctičlenné skupiny dostali tresty od devíti do jedenácti let tři muži. V kauze se nakonec odvolali jen Pešek a Vondráček. Zbývajících osm lidí včetně jedné ženy odešlo od zlínského krajského soudu s podmíněnými tresty.

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky drogy, Zlínsko, pervitin, trest, vězení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.