sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Muž podpaloval bezdomovce, u olomouckého soudu dnes dostal 23 let

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil trest uložený ostravským krajským soudem. Za brutální napadení bezdomovců na Ostravsku, z nichž jeden na následky zranění zemřel, za jejich podpalování a také za podvod si dvacetiletý Petr Kolek dohromady odpyká 23 let. Mladík, který trpí pyrofilním sadismem, se navíc bude muset podrobit ochranné léčbě. Proti původnímu rozsudku se odvolal pouze Kolek, žádal nižší trest. Podle soudu jsou však tresty ve výši šesti a 17 let na místě.

Obžalovanému soud uložil také ochranné sexuologické léčení. Kolek žil sám jako bezdomovec a v minulosti byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Jako přitěžující soud shledal to, že muž využil bezbrannosti napadených mužů, ale i to, že spáchal více trestných činů a v jejich páchání pokračoval.

Rozsah zranění se vymykal soudní praxi

Sedmnáctiletý trest muž dostal za loňské bezdůvodné zbití dvou bezdomovců v Horní Datyni a v Ostravě-Zábřehu. Jeden z napadených se léčil několik měsíců, na následky zranění ale později zemřel. Druhý bezdomovec utrpěl po útoku řadu zlomenin včetně otevřené zlomeniny čelisti a poranění mozku. Léčí se dodnes a je pravděpodobné, že už nikdy nebude soběstačný. Podle znalců se rozsah zranění vymykal soudní praxi.

Dalších šest let za podvod a podpálení bezdomovců

Dalších šest let dostal mladík za úvěrový podvod a čtyři žhářské útoky na bezdomovce. Mladík podle rozsudku bezdomovce podpálil a sledoval, jak hoří. Podle odborníků trpí pyrofilním sadismem, takže ho vzrušuje podpalování lidí. V jednom případě například muži způsobil popáleniny prvního až třetího stupně na 16 procentech těla, hořícího bezdomovce pozoroval zpoza stromu. Muž se k činům doznal, soudu podrobně popsal, jak bezdomovce zapálil a přiznal, že se jej snažil podpálit několikrát. Dělalo mu to prý radost. Soud přitom zohlednil, že je diagnostikovaným pyrofilním sadistou, takže měl snížené ovládací schopnosti.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, bezdomovec, napadení, zapálení, podvod, smrt, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.