čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Krajský soud dnes zamítl žalobu Karla Kadlece z kauzy Vidkun

Olomoucký krajský soud dnes zamítl žalobu bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece, jíž Kadlec napadl svou výpověď. Ze služebního poměru jej propustil olomoucký krajský ředitel, jeho rozhodnutí potvrdil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Důvodem byla kauza Vidkun, ve které je Kadlec s dalšími třemi muži obviněn. Kadlec podle nadřízených závažně porušil služební slib. Případem se dnes krajský soud zabýval podruhé. V červnu na základě Kadlecovy žaloby rozhodnutí policejního prezidenta o propuštění ze služebního poměru zrušil a věc mu vrátil. Jeho rozhodnutí však zvrátil Nejvyšší správní soud (NSS), na který se obrátil prostřednictvím kasační stížnosti policejní prezident.

Krajský policejní ředitel propustil Kadlece ze služebního poměru v prosinci 2015 kvůli porušení služebního slibu. Stalo se tak na základě usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Vidkun, podle kterého policejní náměstek vlivnému olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému údajně pravidelně, dlouhodobě a záměrně poskytoval informace z celkem devíti trestních řízení.

Šlo například o kauzy olomouckého aquaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW, které měly zůstat utajeny. Podle žalobců, kteří mají na starosti kauzu Vidkun, mělo údajně jít jak o informace z trestních řízení vedených olomouckými kriminalisty, tak i o informace z trestních řízení vedených u jiných policejních útvarů. Kadlec tvrdí, že se ničeho protiprávního nedopustil.

Tvrdí, že šlo o operativní činnost, kdy on získával informace. U soudu se hájil tím, že neměl možnost se bránit, neboť nebyli vyslechnuti jím navrhovaní svědci, kteří s ním byli odposloucháváni. Jde o vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, který je s Kadlecem v kauze obviněn, i o bývalého ministra vnitra Ivana Langera, jenž v případu figuruje jako svědek. Vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky, se po třech letech blíží k závěru.

 „Žalobce netvrdil, že by zde existovalo konkrétní trestní stíhání, kdy by operativně něco šetřil. Pokud klíčová část odposlechů spočívala v tom, že žalobce byl ten, kdo sděloval a ne ten, komu bylo sdělováno, neobstojí tvrzení o operativní práci," doplnila soudkyně. Kadlec se soudu nezúčastnil, jeho obhájce Tomáš Grepl nechtěl rozsudek komentovat. „Jsme rádi, že to dopadlo takto. Krajský soud potvrdil zákonnost propuštění žalobce ze služebního poměru," řekla zmocněnkyně policejního prezidenta Michaela Jursová.

Podle soudkyně Berkové byl krajský soud zavázán jeho zcela jednoznačným právním názorem. Vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky, se po třech letech blíží k závěru. Ukončeno by mohlo být v listopadu, řekl  žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Probíhá nyní výslech jednoho z obviněných, předpokládá se, že by měl být dokončen do půlky listopadu. Poté by mělo být vyšetřování ukončeno, pokud nebudou nové návrhy na dokazování," uvedl Šereda. V případu jsou obviněni čtyři lidé, kromě Kadlece a Kyselého jde o bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila a tehdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje. Ten byl na rozdíl od Kadlece postaven mimo službu.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky soud, policista, Kaldec, Vidkun

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.