čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucký soud otevřel případ smrtelného napadení dítěte psem v Přerově, majiteli hrozí až šest let vězení

Před přerovským soudem dnes stanul třicetiletý Lukáš Černošek obžalovaný z usmrcení z nedbalosti kvůli smrtelnému napadení ročního dítěte psem v přerovské části Předmostí. Tragédie se stala loni v prosinci, chlapec zemřel na místě. Muž v osudnou chvíli zůstal se svým psem, křížencem argentinské dogy a stafordšírského teriéra, a třemi dětmi v pokoji bytu sám. Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy dítě zatahalo psa za ocas. Podle žalobce nezajistil Černošek jeho dozor a nezajistil jeho řádný výcvik.

Černošek dnes u soudu uvedl, že jej tragédie mrzí a denně na ni myslí. Odmítl však, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu, podle něj byl pes "splachovací" a s dětmi vyrůstal. Přiznal však, že napadené dítě psa často obtěžovalo, píchalo ho do očí, tahalo za ocas i za varlata. Podle žalobce Davida Pivody obžalovaný vzhledem k temperamentu nezajistil výcvik zvířete a nezajistil jeho řádný dozor. „V omezeném prostoru se pohyboval v blízkosti tří dětí, které se s ním hrály," uvedl žalobce.

Neštěstí se stalo v třípokojovém bytě na panelovém sídlišti v Předmostí u babičky napadeného chlapce. V osudnou chvíli byl Černošek v obývacím pokoji se psem a dětmi sám. Jeho přítelkyně, sestra matky napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni. „Ve chvíli, kdy muž vstal z křesla a chtěl si jít zakouřit, pes s dominantní povahou po zatáhání chlapcem za ocas, dítě napadl. Opakovaně ho kousl do lebky a silně trhl, způsobil mu masivní zranění hlavy, dítě bezprostředně zemřelo na místě," uvedl žalobce.

Černošek u soudu uvedl, že roční chlapec sestry jeho přítelkyně se v bytě ocitl ve chvíli, kdy se obžalovaný vrátil z venčení. Jeho matce prý volali, aby si dítě vyzvedla, ale údajně jim típala telefon. „Vůbec nevím, jak se to odehrálo. Otočil jsem se ve chvíli, kdy děti zakřičely a já viděl malého, jak leží na zemi. Zavolal jsem záchranku a odvedl děti do kuchyně. Přítelkyně byla v šoku," vypověděl Černošek. Doplnil, že psa chtěli po incidentu utratit, nyní se nachází v karanténě v psím útulku.

Muži za usmrcení z nedbalosti hrozí až šest let vězení. Případ vyšetřovali policisté půl roku, zpočátku nevyloučili, že se počet obviněných rozšíří, nakonec obvinili pouze Černoška. Policisté si kvůli objasnění tragédie vyžádali také znalecké posudky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, chov, usmrcení, dítě, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.