pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Drogy hlídal dealerovi pavouk v teráriu, měl je schované i v krmení pro rybičky nebo u kompresoru v lednici

Téměř půl kilogramu pervitinu zabavili policisté při dopadení osmatřicetiletého muže podezřelého z rozsáhlé distribuce drog. Drogy našli na různých místech, jedním z nich bylo terárium s pavoukem.

Drogu objevili při domovní prohlídce v jeho olomouckém bytě, pervitin měl schovaný na různých místech, například v rámech akvária či v teráriu s pavoukem. Podle kriminalistů by z tohoto množství šlo vyrobit zhruba 2500 dávek, hodnotu na černém trhu vyčíslili na 800 tisíc až milion korun. Dnes o tom informovali olomoučtí policisté.

Muž měl u sebe pervitin a zbraň

Policisté muže zadrželi v noci na pondělí na jedné z olomouckých ulic před jeho bydlištěm. Ve chvíli zadržení měl u sebe několik dávek pervitinu a byl ozbrojen. „Muž se ve větší míře podílel na přímé distribuci drog. Vybudoval si kolem sebe velice širokou škálu odběratelů. Byl to výkonný dealer. Takové množství zabaveného pervitinu jsme tady již dlouho neměli," uvedl šéf olomoucké policie Jiří Musil. Vyšetřovatelé zadrženého obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Dealer sám bral drogy od šestnácti let

Obviněný byl pouze dealerem, drogy distribuoval nejméně od loňského podzimu. Policisté zatím o původu drog nechtěli mluvit s tím, že na případu pracují. Muž podle policistů dosud nebyl pro drogovou trestnou činnost souzen, za sebou však má trestní minulost. Je závislý na drogách, které podle kriminalisty Tomáše Hrubého užíval od šestnácti let. „Měl svou vlastní klientelu, byl velmi obezřetný, znal naše postupy a dával si velký pozor," uvedl Hrubý.

Drogy měl schované i v krmení pro rybičky

Podle propočtů policie měl na obchodech až stopadesátiprocentní zisk. Skrýše pro drogu byly podle policie důmyslné. Několik desítek gramů pervitinu bylo uschováno ve dveřích trezoru. Muž byl rovněž chovatelem jedovatých pavouků a pervitin uschoval v teráriu. „Drogy měl schované i v lednici u kompresoru nebo v krmení pro rybičky. Měli jsme s sebou i psa na vyhledávání drog," řekl Hrubý. Dodal, že muž zpočátku spolupracoval, ve chvíli, když zjistil svou trestní sazbu, spolupracovat přestal.

Nebyl držitel zbrojního průkazu, přesto měl několik zbraní

Muž, který nikde nepracoval, byl obviněn z drogového deliktu a hrozí mu až deset let vězení. Na akci s názvem Midar pracovali policisté zhruba rok, drogy podle nich distribuoval po celé Olomouci. Při zadržení byl velmi překvapen a nekladl odpor. Při domovní prohlídce objevili policisté také další zbraně, nebyl přitom držitelem zbrojního průkazu.

Muž svým pravidelným odběratelům prodával drogy v různých dávkách, a to od 0,2g do 1g, za což inkasoval částky, pohybující se v rozmezí od pětiset korun do 1 600 korun,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. Muži teď po zásahu TOXI týmu hrozí až deset let za mřížemi.

Autoři | Tisková zpráva | Foto PČR | Zdroj ČTK

Štítky drogy, dealer, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.