čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Falešný voják vylákal přes internet z ženy jeden a čtvrt milionu korun. Případy se podle policie množí

Policie v tomto týdnu přijala hned dvě oznamení od žen, které byly podvedené na internetu. Obě naletěly falešným vojákům, kterým poslaly peníze.

„Chtěli bychom důrazně apelovat převážně na osamělé ženy, které různí zahraniční „nápadníci“ požádají o přátelství prostřednictvím sociálních sítí, aby tyto žádosti raději odmítly. A pokud na přátelství přistoupí, aby „virtuálnímu příteli“ v žádném případě neposílaly žádné peníze," řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policie v těchto dnech přijala hned dvě oznámení. První přišlo od sedmapadesátileté zdravotně postižené ženy z Přerova, z níž podvodník dostal neuvěřitelných 700 tisíc korun. „Neznámý pachatel, který se vydával za příslušníka americké armády sloužícího v Sýrii, prostřednictvím sociálních sítí požádal oznamovatelku o přátelství, kterou žena přijala. Mezi oběma proběhlo několik e-mailů. Následně podvodník ženě napsal, že jí poslal balíček se 400 tisíc dolarů a zlatem, který zadrželi celníci v Turecku, a žádá ženu, aby zaslala několik tisíc EUR za proclení zásilky. Žena postupně platila," řekl Hejtman. Utratila nejen své uspořené peníze, ale přes 300 tisíc korun si navíc vypůjčila od různých finančních institucí.

Druhý případ se stal ženě ve Šternberku. Padesátiletá žena se seznámila na internetu s mužem, který se vydával za Australana sloužícího v mírových sborech OSN v Somálsku. „Muž ženě sliboval společné soužití a napsal jí, že po ukončení mise v prosinci 2018 za ní přijede. Následně jí zaslal balíček s elektronikou a zlatem, a požádal jí, aby zásilku sledovala. Balíček doputoval až do Turecka, odkud jí přišla zpráva, že musí uhradit clo ve výši 3 100 Euro. Nápadník ženě přislíbil, že jí daný poplatek později vrátí a tak žena clo v polovině října uhradila. Asi po týdnu jí byl doručen další e-mail z Turecka, aby uhradila další poplatek ve výši 42 200 Euro. Podvodník ženu stále ujišťoval, že jí vynaložené poplatky zpětně uhradí. Žena postupně ve splátkách do konce října celou částku 42 200 Euro uhradila," řekl Hejtman.

Do týdne žena obdržela další požadavek na částku 92 tisíc korun. Žena ale už pojala podezření a napsala dotyčnému, že se obrátí na právníka. Muž se s ní písemně rozloučil a od té doby nekomunikuje. Z důvěřivé ženy za necelý měsíc vylákal téměř jeden a čtvrt milionu korun.

Oba případy si převzali kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality. Za přečin podvod hrozí pachateli trest odnětí svobody na dvě až osm let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvodníci, vojáci, ženy, peníze, policie, rady

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.