úterý 16. dubna 2024 Irena

Soud dnes snížil trest muži za smrt jeho domácího. Místo dvanácti let zůstane za mřížemi tři a půl roku

Olomoucký krajský soud dnes výrazně snížil trest Renému Bučanovi za loňskou smrt jeho domácího v Lipové - lázních na Jesenicku. Místo původních dvanácti let za vraždu si sedmatřicetiletý muž odpyká 3,5 roku za pokus těžkého ublížení na zdraví.

Muž se nejdříve k založení požáru přiznal, poté to popíral

Krajský soud o tom rozhodl poté, co mu případ vrátil vrchní soud. Podle soudu po doplnění dokazování je jisté, že muž bytného napadl, úmyslné zapálení domu, ve kterém poté jeho majitel zemřel, se však neprokázalo. Soudce Eduard Ondrášek řekl, že doplnil dokazování o výslech znalce, který měl posoudit možnosti vzniku požáru. „Případ nám vrchní soud vrátil s tím, aby se znalec vyjádřil k možnosti vzniku požáru v rodinném domě," uvedl soudce. Právě znalec nevyloučil, že požár nemusel být založen úmyslně. Podle soudce se obžalovaný hasičům po jejich příjezdu k založení požáru přiznal, poté už se však ke své neprocesní výpovědi nehlásil a záměrně založený požár popíral.

Obžalovaný fyzicky napadl svého bytného

Soud jeho tehdejší výpověď použít nemohl. Tragédie se odehrála loni v březnu. Předcházely jí četné konflikty mezi oběma muži. Bučan podle obžaloby staršího muže, u kterého bydlel, nejprve fyzicky napadl a poté z domu odešel. Když se o něco později vrátil, zjistil, že špatně dýchá. Podle obžaloby do postele napadeného položil zapálené čajové svíčky a odešel. V domě začalo hořet a oběť se udusila zplodinami. Tělo napadeného našli až hasiči, dvaašedesátiletý muž se udusil oxidem uhelnatým. Škoda při požáru dosáhla 400 tisíc korun. Bučan založení požáru popíral, přiznal se pouze k napadení. Podle jeho obhájkyně Šárky Zapletalové chybějí k založení požáru důkazy, muž prý neměl k vraždě důvod a smrtí domácího by nic nezískal.

Bučanovi hrozilo až osmnáct let ve vězení

Je mi líto, co se mu stalo. Nemám v tom požáru žádné prsty," hájil se již dříve u soudu Bučan. Muži původně hrozilo za vraždu deset až osmnáct let. Rozsudek soudu zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. V Olomouckém kraji nejde o ojedinělý případ, kdy napadení obětí mělo podle kriminalistů zamaskovat následný požár. Loni v září policisté obvinili z pokusu o dvojnásobnou vraždu osmačtyřicetiletého muže ze Šumperska. Podle nich po potyčce založil požár v rodinném domě, který se svými oběťmi obýval, a odešel. Přiotrávené muže z hořícího domu zachránili hasiči.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, smrt, bytný, Lipová, trest, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.