čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Soud dnes rozhodne v kauze zmanipulovaných konkurzů, jednání se podařilo zkrátit o dva dny

Olomoucký vrchní soud dnes vyhlásí rozhodnutí v kauze zmanipulovaných konkurzů, z nichž se zodpovídá devět lidí včetně konkurzního soudce Jiřího Berky.

Jednání se podařilo zkrátit o dva dny

Původně naplánované jednání na celý týden se podařilo zkrátit o dva dny. Odvolání stihli obhájci i žalobci přednést již v pondělí, řekl  mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Rozsudek u odvolacího soudu padne tři roky po vyhlášení rozhodnutí u táborského soudu a 15 let po zahájení stíhání. Táborský soud poslal v listopadu 2015 Berku do vězení na 8,5 roku, zbývajícím osmi obžalovaným uložil tresty v rozmezí od sedmi let vězení po podmíněné tresty. Podle obžaloby způsobila skupina na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun.

Trestní řízení probíhá šestnáct let

Policie a soudy řeší případ od jara 2003. Podstatou kauzy je podle obžaloby to, že Berka ve spolupráci s dalšími poslal na základě zfalšovaných dokumentů do konkurzu deset firem. Berka se jednání stejně jako obžalovaná Miroslava Melicharová neúčastnil, ostatní obžalovaní do Olomouce dojeli osobně. Svou vinu popřeli, jejich obhájci poukazovali především na délku trestního stíhání a odmítali zločinné spolčení, ze kterého je většina obžalována. „Trestní řízení probíhá bezmála 16 let, po celou dobu je obžalovaný doma, nepracuje a čeká, zda dojde k naplnění všech důkazů, které navrhoval," uvedl Berkův obhájce Rudolf Axmann.

Rozsudek bude vyhlášen ve středu v devět hodin ráno

Trest 8,5 roku ztrácí po 16 letech od zahájení trestního stíhání zcela smysl," doplnil obhájce. Podle mluvčího soudu Stanislava Cika se oproti původním plánům soudu, který s kauzou počítal na celý týden, podařilo všechna odvolání i závěrečné návrhy obou stran přednést v pondělí, kdy se ke slovu dostali na závěr i obžalovaní. Včerejší den si soudci vyhradili pro poradu. „Vyhlášení rozhodnutí ve věci Berky a spol. je ve středu od 09:00," doplnil Cik.

Obžalovaní působili jako soudci, podnikatelé či soudní znalci

Obžalovaní se zodpovídají ze zneužití pravomoci veřejného činitele, účasti na zločinném spolčení, poškození věřitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku nebo nepravdivého znaleckého posudku. Působili jako soudci, konkurzní správci, podnikatelé i soudní znalci. Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka ho podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění za zmanipulování dalších konkurzů, například společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny a Báňské stavby Most.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, Berka, kauza, konkurzy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.