čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Případem střelby BVP na Libavé se bude dnes zabývat Okresní soud v Olomouci

Olomoucký okresní soud dnes znovu otevře dva roky starý případ noční střelby bojových vozidel pěchoty na Libavé, při které byli zraněni dva vojáci.

Během večerním nácviku střeleb došlo k neštěstí

Soud za střelbu původně potrestal podmíněným trestem velitele jednoho z vozidel Marcela Kulišťáka za ublížení na zdraví z nedbalosti, další dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb zprostil obžaloby. Rozsudek okresního soudu však letos v září zrušil krajský soud a případ mu vrátil. Neštěstí se stalo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP (bojové vozidlo pěchoty) na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky.

Jeden z vojáků bojoval o život, druhý utrpěl lehčí zranění

Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl lehčí zranění. V kauze je podle krajského soudu třeba vyřešit řadu rozporů. Vyvráceno nebylo to, zda mohl obžalovaný řádně vidět vozidla, jež se dostala před jejich BVP, z něhož střela vyšla. Vozidla totiž podle krajského soudu neměla koncová světla. Také podle žalobce z krajského státního zastupitelství bylo dokazování u okresního soudu nedostatečné. Podle něj by se mělo především objasnit, proč na BVP nebyla použita osvětlení, která by umožnila lepší orientaci ve vzájemné poloze mezi vozidly.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky střelba, soud, vojáci, Libavá

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.