pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj chce poslat tři čtvrtě milionu korun do Mostkovic kvůli explozi domu

Olomoucký kraj plánuje poskytnout obci Mostkovice na Prostějovsku finanční dar 750 tisíc korun na odstraňování následků mohutné exploze rodinného domu, při které v září zemřel jeho majitel.

Výbuch zdemoloval rodinný dům a poškodil dalších šest desítek budov v okolí. Všechny škody dosud nejsou přesně vyčísleny, jejich předběžný součet činí zhruba 19 milionů korun. Návrh na finanční dar příští týden projedná krajské zastupitelstvo. Okolnosti výbuchu stále vyšetřuje policie. Vedení hejtmanství ve zprávě pro zastupitele uvedlo, že tři rodiny se po zářijovém výbuchu nemůžou vrátit do svých domovů. Jejich tři nemovitosti budou postupně zbourány, protože jsou kvůli narušené statice neobyvatelné. Ze tří rodin měla pouze jedna uzavřené pojištění, avšak i ta dostane proplacenu jen část škody. Majitel domu, ve kterém nastala exploze, neměl podle zprávy pro zastupitele sjednané pojištění, takže veškeré náklady na opravy, demoliční práce a likvidaci odpadu musí zaplatit vlastníci poškozených domů.

PSALI JSME: Podle policie neexplodoval dům v Mostkovicích kvůli plynu. Možná šlo o zábavní pyrotechniku

Z listopadového soupisu škod pak vyplývá, že u dvanácti poničených rodinných domů v Mostkovicích nebudou veškeré škody zcela uhrazeny pojišťovnami. Některé z těchto nemovitostí nebyly pojištěny vůbec. Dalších osmnáct nemovitostí čeká teprve oprava a škody způsobené výbuchem budou následně vyčísleny. Policisté mezitím vyloučili, že explozi v rodinném domě v Mostkovicích v září způsobil plyn. Výbuch plynu se zpočátku považoval za příčinu detonace. Okolnosti výbuchu policie nadále prověřuje a zatím nechce upřesnit, s jakými vyšetřovacími verzemi pracuje. Podle informací je však jednou z nich možný výbuch zábavní pyrotechniky. Nasvědčuje tomu i to, že kriminalisté čekají na posudek pyrotechniků. Případ vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Mohutná detonace otřásla Mostkovicemi 22. září. Exploze byla tak silná, že byla podle svědků slyšet v Prostějově vzdáleném pět kilometrů. V sutinách domu, který se po výbuchu částečně zřítil, byl nalezen mrtvý člověk. Podle policie šlo s největší pravděpodobností o třiatřicetiletého majitele domu. Mostkovice s Olomouckým krajem krátce po výbuchu vyhlásily veřejnou sbírku na pomoc lidem, kterým mohutná exploze zničila či poškodila domy. Na dvou účtech bylo zatím shromážděno celkem zhruba 700 tisíc korun. Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy a okna, ale podle starosty obce Jaroslava Pešky poničila také interiéry, kterými se prohnala. Rodinný dům, v němž explodovala zatím neznámá látka, byl už srovnán se zemí, značně poškozeny byly i další dva domy v sousedství.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky výbuch, Mostkovice, peníze, pomoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.