čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Pátrání po čtyřleté Marušce pokračuje. Matka se brání proti nařčení otce, redakce získala znalecký posudek

Policisté od pátku 7. prosince pátrají po čtyřleté Marii Žiškové. Podle jejich informací se dívenka nachází neznámo kde s otcem Vladimírem Žiškou. Ten v současné době rozesílá prostřednictvím organizace Family for Liberty tiskové prohlášení, ve kterém napadá matku mimo jiné ze sexuálního zneužívání a týrání dcery. Ve vyjádření matky Marušky, které redakce Olomoucké Drbny získala, však její máma popírá, že by k něčemu takovému docházelo. Navíc redakce získala znalecký posudek, ze kterého vyplývá, že Vladimír Žiška nemá předpoklady k výchově dítěte.

Oba rodiče vedou o nezletilou dceru vleklý opatrovnický spor. Ten vyvrcholil v neděli 2. prosince v šest hodin večer, kdy měl Vladimír Žiška vrátit dceru matce, to se však nestalo. Od té doby matka dceru neviděla. Na základě toho bylo po čtyřleté Marušce vyhlášeno celostátní pátrání.

Vladimír Žiška dceru nevrátil matce kvůli tomu, že měla vysoké horečky, což doložil zprávou z nemocnice v Hranicích. Od tohoto data také nemá matka podle svých slov informace o zdravotním stavu své dcery.

Posudek: Otec není způsobilý k výchově dítěte

„Nezletilá byla soudním rozhodnutím svěřena do výhradní péče matky. Předběžným opatřením byl upraven styk nezletilé s otcem. Celou dobu dochází ze strany otce k napadání a pomlouvání celé rodiny. Dále díky těmto jevům byly soudem nařízené znalecké posudky z oboru psychologie a psychiatrie. Ze závěru posudků vyplýva že Vladimír Žiška trpí duševní poruchou a pro dceru je nebezpečný," stojí ve vyjádření matky Marušky, která ho poslala do redakce mailem.

Podle matky je dcera dlouhodobě vystavena působení otce, který je s ní nyní neznámo kde, a vzniká velké nebezpečí manipulace nezletilé, což stojí i v posudku, který má redakce k dispozici. V něm se píše, že „kontakt V. Žišky s jeho nezletilou dcerou Marií ohrožuje vývoj nezletilé. Jako nejpodstatnější prvek tohoto přitom znalci hodnotí počínající programování dcery proti matce.“

Samotný psychologický posudek, který byl nařízený soudem, tvrdí, že „výchovné předpoklady a kompetence otce jsou nejen limitované, ale podstatně narušené. Prezentuje se u nej nedostatečné porozumění potřebám dcery, posuzovaný jej není schopen adekvátně vyhodnotit, respektovat a proto je nemůže přiměřeným způsobem ani saturovat. Před potřebami a zájmem dcery zjevným způsobem upřednostňuje vlastní zájmy a pohnutky, kdy jeho základním motivem v dané věci je msta na matce. V rámci tohoto také nezletilou dceru redukuje na objekt, který k tomuto účelově používá.“

Podle otce štve matka soustavně dceru proti němu

Vladimír Žiška rozeslal médiím prostřednictvím agentury Family for Liberty, která je zastoupená Robertem Jandou, tiskové prohlášení (celé znění najdete zde), ve kterém uvádí, že se matka nezletilé uchyluje k nekalým praktikám a soustavně štve dceru proti němu. Matka nezletilé Marušky ho podle vyjádření několikrát obvinila z pohlavního zneužívání dcery za účelem úplného zamezení styku otce a dcery. Mimo jiné prý matka také uvádí, že Vladimír Žiška je psychicky nemocný člověk.

Autoři | Foto PČR

Štítky pátrání, Marie, Vladimír Žiška, posudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.