čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil tresty sedmi mužům, kteří pašovali hašiš z Dánska

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil sedmi mužům tresty v rozmezí od 13 do 7,5 roku za pašování hašiše z Dánska do Grónska. Pašeráci drog z řad převážně mladých lidí z Blanska a okolí hašiš polykali po takzvaných kontejnerech, celkem šlo o více než deset kilogramů.

Pašerákům hrozilo až osmnáct let ve vězení

Vydělali si tím podle rozsudku stovky tisíc korun. K pašování se většinou přiznali. Tresty, proti kterým se obžalovaní odvolali, soud považuje za přiměřené. Hrozilo jim až osmnáct let vězení, řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. „Tresty nejsou podle vrchního soudu nepřiměřeně přísné, a to vzhledem k závažnosti trestné činnosti. Působili jako organizovaná skupina ve více státech, trestní sazba v tomto případě činila deset až osmnáct let vězení," uvedl mluvčí soudu. Proti původnímu rozsudku se odvolala většina obžalovaných i státní zástupce, který napadl zproštění obžaloby u dvou obžalovaných a zprošťující výroky z části jednání u dvou z odsouzených mužů. „Námitky obžalovaných i státního zástupce jsme shledali jako nedůvodné. Rozsudek jak v odsuzující, tak i ve zprošťující části je správný," doplnil Cik.

Drogy sháněl Američan, který však v Dánsku uprchnul

Muži byli obžalovaní za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami v nejpřísnějším odstavci. U soudu se zodpovídalo původně devět lidí, dva z nich zprostil obžaloby již brněnský krajský soud. Podle obžaloby drogy sháněl Američan, který pomáhal obchod organizovat. Dotyčnému se ale v Dánsku podařilo uprchnout. Za českou stranu obchody nejdříve zajišťoval Petr Dvořáček, později Václav Sekanina a Jan Sivera, kteří pro transport drogy najímali kurýry. Šlo především o mladé muže do třiceti let z Blanska a okolí, někteří se znali z práce v Blansku. Hlavní pachatelé dostali nejpřísnější tresty. Třiapadesátiletý Sekanina jde do vězení na 13 let, třiadvacetiletý Sivera na 12,5 roku a devětačtyřicetiletý Dvořáček dostal 12 let. S dvanáctiletým trestem odešel od soudu i Roman Kabát, Aleš Halva jde do vězení na 10,5 let, Vlastimil Zemach na 11 let a Kamil Šamonil na sedm let a šest měsíců.

Hašiš spolykali v Dánsku a vyloučili ho v Grónsku

Jako jediný dostal přitom trest pod spodní hranicí trestní sazby, drogu totiž pašoval pouze jednou. Podle spisu obžalovaní v různých časových obdobích v letech 2010 až 2016 podnikli zhruba patnáct cest z Dánska do Grónska, při každé z nich převezli stovky gramů hašiše za statisíce korun. Do Dánska jezdili autobusem. Hašiš tam spolykali, následně odletěli do Grónska, kde drogu vyloučili a předali dál. V Grónsku dostali peníze v dánských korunách, které podle obžaloby převezli zpět do Česka. Kurýrům připadla zhruba polovina, zbytek odevzdávali. Peníze převáželi například v obálkách nalepených na stehnech či lýtkách.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hašiš, soud, rozhodnutí, pašování, Dánsko, konopí, drogy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.