pátek 29. března 2024 Taťána

Lesy ČR posílily hlídky proti zlodějům vánočních stromků

Většina lidí si vánoční stromek koupí, najdou se ale i tací, kteří si ho jsou do lesa ukrást. Státní podnik Lesy České republiky (LČR) proto v minulých dnech musel zesílit opatření proti zlodějům. Lesníci posílili hlídky v mladých lesních porostech a stromky, které by se zlodějům mohly hodit, znehodnocují prostříháváním větví či páchnoucím postřikem. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Většina v Česku pěstovaných vánočních stromků roste na plantážích jiných vlastníků, než jsou Lesy ČR. Státní podnik ročně prodá asi 7000 stromků, polovinu z plantáží a zbytek z lesních prořezávek. „Prodejcům nekonkurujeme, uspokojujeme jen místní poptávku," uvedl vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody LČR Jiří Groda.

Průměrný stromek od Lesů ČR letos vyjde na 165 korun. Ceny se liší podle druhu a velikosti, nejlevnější jsou smrky. „Výnos z této činnosti se téměř rovná nákladům. Vnímáme to spíš jako službu veřejnosti," uvedl ekonomický ředitel LČR Daniel Vlkanova.

Kdo by si chtěl v lese opatřit jmelí, musí k tomu mít výjimku vydanou vlastníkem lesa. Podle lesního zákona je volný sběr jmelí v lese zakázán. „Většina jmelí se ale trhá na listnatých stromech, tedy v alejích mimo les nebo na zahradách, kde je sběr jednodušší," uvedla tisková mluvčí LČR Eva Jouklová s tím, že podnik ke sběru jmelí ve svých lesích ročně vystaví několik výjimek.

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Jejich ceny se u prodejců letos pohybují mezi 300 až 900 korunami za kus. Největší zájem mají lidé o kavkazskou jedli. Ta pochází z plantáží, protože v českých lesích neroste. Oproti jedli bělokoré z tuzemských lesů má kavkazská jedle pravidelně rostlou korunu a na větvích více jehlic.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lesy, kriminalita, Vánoce, Lesy ČR, zdoději

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.