pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký soud potvrdil vysoké tresty mužům, kteří zabili člověka při loupežném přepadení

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil vysoké tresty třem mužům, kteří mají na svědomí dvě loupežná přepadení seniorů na Blanensku a Brněnsku, z nichž jedno skončilo vraždou. Nejvyšší výjimečný trest 23 let dostal Michal Cvan, Simon Baier a Jozef Minár si mají ve vězení odpykat 18 let. Minár jako jediný za vraždu odsouzen nebyl, zodpovídá se pouze za loupež. Jde o tresty souhrnné. Případem se vrchní soud zabýval podruhé. Předloni trojici uložil sedm, devět a 11 let, část případu týkající se vraždy však vrátil na krajský soud.

„Tresty jsou adekvátní...“

Muži tak k odvolacímu soudu přišli z vězení, kde si odpykávali tresty za první loupež. Proti souhrnným trestům se odvolali všichni tři obžalovaní; jejich odvolání však vrchní soud zamítl a ztotožnil se s rozsudkem krajského soudu. „Tresty nejsou nepřiměřeně přísné, jsou adekvátní," uvedl dnes předseda senátu Milan Kaderka.

Muže uhodili obuškem a svázali

Oba případy se staly na konci roku 2015. Muži nejprve přepadli třiašedesátiletého muže v Lysicích na Blanensku, jehož dům si dopředu vytipovali. Pachatelé s kuklami na hlavách a teleskopickým obuškem vnikli do domu, muže obuškem uhodili do hlavy, svázali páskami a hlavu mu omotali látkou. Když muž prosil o odlepení pásky, že nemůže dýchat, prořízli mu na ústech díru a vyhrožovali mu podřezáním. Poté ho polévali slivovicí a škrtali kolem něho zapalovačem. Vynutili si vydání platební karty i s PIN kódem, peněz a zlatých řetízků. Dům opustili podle spisu po jedné až dvou hodinách, muže nechali svázaného. Později ho našel jeho bratr.

Devadesátiletého muže svázali a bili

O několik týdnů později si lupiči vyhlédli devadesátiletého muže v Ivančicích. S kuklami na hlavách, s pistolí a elektrikářskými páskami vnikli do jeho domu a našli ho v ložnici. Když volal o pomoc, svázali ho a bili do hlavy. Potom ho podle soudce zaklekli a udusili. Z domu trojice ukradla dvoje hodiny a sadu stříbrných příborů, lup druhý den prodali v zastavárně. Minár tvrdil, že byl při bití muže ve vedlejší místnosti, kterou prohledával. Podle soudu ale musel slyšet volat muže o pomoc a musel si být vědom toho, co se tam děje. Cvan ani Baier neuvedli, že by se na bití zemřelého muže Minár podílel. Podle soudu šlo o vraždu ve snaze zakrýt trestný čin.

Baier činu lituje

Obhájci dnes žádali soud o zmírnění kvalifikace i trestu. Baier dnes u soudu poukázal, že svého jednání lituje a uhradil podstatnou část škody. Podle jeho obhájce má podporu rodiny a má šanci se po návratu z vězení se zařadit do normálního života. S rozsudkem nesouhlasil ani Cvan a Minár. „Minárovi nemůže být kladen za vinu následek, který tam nastal bez jeho vědomí," podotkla obhájkyně. Podle žalobce je však kvalifikace vraždy na místě, u Minára byla naplněna vědomostní nedbalost. „Musel slyšet volání o pomoc, domlouvání obžalovaných i údery vůči poškozenému. Přesto tomuto jednání nezabránil," podotkl žalobce. Jeho jednání je tak podle něj v rovině zřejmé lhostejnosti k následku, který nastal.

Soud ve výši trestu zohlednil i kriminální minulost všech obžalovaných. Cvan byl už třikrát soudně trestaný za loupež, Minár byl v minulosti dvanáctkrát trestán. Naopak Baierovi jako jedinému soud zohlednil jeho lítost, muž se snažil také uhradit škodu poškozeným. Žalobkyně již dříve uvedla, že čin spáchali surovým a zákeřným způsobem a vůči starému člověku.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, vražda, loupež, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.