čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Muž pozval ženu k sobě domů na Vánoce, jeho byt už živá neopustila. Její tělo pohodil u dálnice D1, teď si odsedí šestnáct let

Za vraždu jednapadesátileté ženy, jejíž tělo se našlo na konci roku 2017 v Brně u D1, si sedmapadesátiletý Bedřich Baláž definitivně odpyká ve vězení šestnáct let.

Muž pozval ženu k sobě na Vánoce, jeho byt už neopustila živá

Rozsudek brněnského krajského soudu včera potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Proti původnímu rozsudku se odvolal pouze Baláž. K vraždě své bývalé přítelkyně se v první výpovědi původně přiznal, později svá slova popřel a vinu svaloval na další muže. Podle soudu však o jeho vině není pochyb. Balážovi hrozilo až osmnáct let vězení.

Trest není ukládán při samé horní hranici. Resocializace u obžalovaného je podle znalců spíše ztížena. Za sebou má bohatou kriminální minulost, byl odsuzován i za násilné jednání a to i k nepodmíněným trestům. Proto podle nás není trest nepřiměřeně přísný," uvedl předseda senátu Milan Kaderka. Muž před soudem tvrdil, že svoji bývalou partnerku pozval, ať s ním oslaví Štědrý večer. Později ale údajně do bytu přišli další dva muži, kteří po něm začali chtít peníze.

Po incidentu se prý až ráno probral v koupelně, ženu podle své výpovědi už našel mrtvou. V přípravném řízení se k vraždě přiznal, později u soudu uvedl, že na policii vypovídal pod nátlakem. U soudu včera Baláž napadl vinu i trest. Podle jeho obhájce by měl soud znovu hodnotit důkazy. Odvolací soud žádal, aby případ vrátil krajskému soudu. „Nezabil jsem ji. Z prvního poschodí při mém zdravotním stavu bych asi nemohl sundat osmdesátikilovou oběť. Je mi líto, že jsem pozval ty muže na večírek," uvedl dnes Baláž.

Žena se útoku bránila, bohužel utrpěla mnoho poranění, kterým podlehla

Podle žalobce i soudu však důkazy jednoznačně svědčí o jeho vině. „O vině obžalovaného nepanují žádné pochybnosti. Uložený trest s ohledem na okolnosti pachatele a případu nelze považovat za nepřiměřeně přísný," uvedl státní zástupce. Podle rozsudku Baláž napadl ženu v bytě v brněnských Židenicích nejpravděpodobněji 25. prosince 2017 v brzkých ranních hodinách. Podle obžaloby ji zasáhl osmi údery tupým předmětem, zřejmě betonovým hranolem.

Rány na jejím těle svědčily o tom, že se útoku bránila. Způsobil jí mnohačetná poranění, včetně zranění mozku a končetin, žena jim podlehla. Tělo si nechal několik dní v bytě, pak jej autem odvezl na dálnici D1, kde jej vyložil, protáhl pod svodidly a skulil z náspu. Ženu objevili svědci na 192. kilometru dálnice D1 30. prosince, policie tehdy kvůli vyšetřování na dálnici na několik hodin omezila dopravu. Baláže policie zadržela na začátku roku 2018.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vražda, přítelkyně, D1, trest, vězení, soud, rozsudek, Vánoce, vrah

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.