úterý 16. dubna 2024 Irena

Před soud jde v obnoveném řízení kněz, který byl odsouzen za pohlavní zneužívání šestnáctiletého ministranta

Před jesenickým okresním soudem dnes stane bývalý katolický kněz Adam Stanislav Kuszaj, který byl v roce 2011 odsouzen za pohlavní zneužívání tehdy šestnáctiletého ministranta. Soud v listopadu 2016 povolil obnovu procesu na základě nových důkazů, které jeho vinu popírají. K případu se soud vrátí po deseti měsících, dosud čekal na znalecké posudky. Před soudem budou dnes vyslechnuti podle soudce Miloše Kubíčka dva znalci, zda padne rozsudek, není zřejmé.

Soud se případem zabýval naposledy loni v dubnu, jednání poté odročil kvůli vypracování revizního znaleckého posudku z oboru klinické psychologie a psychiatrie. V případu hrají hlavní roli znalecké posudky z psychologie a to, zda původní znalecký posudek není chybně vychýlen ve prospěch mladíka. Rozhodnout by o tom měla právě revize případu z pohledu dalšího odborníka.

Kněz podle rozsudku z roku 2011 tehdy šestnáctiletého chlapce osahával nejméně od března do června 2009, obžalovaný to však před soudem popřel. Kuszaj byl odsouzen za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže a byl mu uložen půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžkou práci již vykonávat nemohl.

Po pěti letech soud povolil obnovu řízení na základě nových důkazů, patří mezi ně výpověď kamarádky oběti, podle které si chlapec celou věc vymyslel. Nyní pětadvacetiletý mladík, který dělal před lety ministranta v kostele v Javorníku na Jesenicku, však na svém původním tvrzení trvá.

Autoři | Foto Tedmek [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky ČR, soud, církve, zneužití, děti, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.