čtvrtek 28. března 2024 Soňa

AKTUÁLNĚ: Policie zasahuje v sídle firmy Kapsch. Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Policie zasahuje v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává i byt generálního ředitele firmy. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

„Mohu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme," sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Mluvčí Kapsche David Šimoník řekl, že o policejním zásahu zatím nemá žádné informace.

Státní zástupce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství nechtěl případ komentovat. „Můžeme potvrdit, že dnes probíhají úkony trestního řízení ve dvou trestních věcech souběžně. V tuto chvíli je to na samém začátku a nebudeme k nim zatím podávat žádné informace," řekl dnes žalobce Šereda.

Kapsch je provozovatelem mýta v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Společnost Kapsch výsledky tendru napadla, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch uvedl, že se obrátí na soud.

V účetním období od dubna 2017 do března 2018 firmě meziročně klesl zisk o 13,7 procenta na 170 milionů korun. Tržby činily 1,8 miliardy korun, meziročně zhruba o 230 milionů korun méně. Zisk společnosti je v ČR tvořen především právě příjmy z provozu elektronického mýta, přičemž výnos z mýtného se od 1. dubna 2017 do 31. března 2018 vyšplhal na 10,5 miliardy korun.

Autoři

Štítky PČR, kriminalisté, Státní zastupitelství, zásah, Kapsch

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.