pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký vrchní soud rozhodl o námitce podjatosti v kauze Petry Kvitové

Olomoucký vrchní soud již rozhodl o stížnosti týkající se údajné podjatosti senátu brněnského krajského soudu, který projednává případ napadení dvojnásobné wimbledonské vítězky Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě. Námitku podjatosti senátu na začátku února vznesla obhajoba, nelíbilo se jí, jakým způsobem rozhodl soud o způsobu výpovědi Kvitové. Vrchní soud své stanovisko sdělí po doručení rozhodnutí účastníkům řízení, řekl jeho mluvčí Stanislav Cik. Očekávat se dá na konci tohoto týdne nebo na začátku dalšího.

„Stížnost jsme projednali v neveřejném zasedání. Rozhodnutí nemůžeme sdělit do doby, než bude doručeno účastníkům řízení. Spis je ještě na vrchním soudu, tento týden by měl být odeslán ke Krajskému soudu v Brně," uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Námitku podjatosti podala obhájkyně Radima Žondry, který je za napadení Kvitové obžalován. Podle obhájkyně Lucie Janovské měl brněnský krajský soud veřejně rozhodnout, jakým způsobem bude Kvitová u hlavního líčení vypovídat. Tenistka kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného, soud jí to umožnil a Kvitová vypovídala v oddělené místnosti. Podle obhájkyně tím, že o tom soud nerozhodl veřejně, zkrátil obžalovanému procesní práva.

Obhájkyně proto podala námitku nezákonnosti provedeného důkazu, následně námitku podjatosti soudu. Senát rozhodl, že podjatý není a obhajoba následně proti tomu podala stížnost, kterou vrchní soud projednal v neveřejném jednání.

Podle žalobce se Žondra v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10.000 korun, které si vzal. Žondra vinu popírá, tvrdí, že tou dobou byl na stavbě v Napajedlích. Momentálně je ve výkonu trestu kvůli jinému případu. Žondra je obžalovaný za vydírání a porušování domovní svobody, hrozí mu až 12 let vězení.

Jednání v případu napadení tenistky je u brněnského krajského soudu odročeno na 26. března, čeká se zároveň i na rozhodnutí vrchního soudu.

Autoři | Foto By Andrew Campbell (Petra Kvitova) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Sport, soud, tenis, Kvitová, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.