čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Útočníci slovně napadli iniciátory petice a rozbili petiční stánek v centru Olomouce

V Olomouci se na Horním náměstí strhl ostrý incident, při němž skupina arabských přistěhovalců napadla osazenstvo petičního stánku.

Celý incident se odehrál kolem patnácté hodiny na Horním náměstí u Sloupu Nejsvětější Trojice. Dvoučlenná osádka petičního stánku neziskové organizace Islám v ČR nechceme byla napadena skupinou asi dvaceti arabských přistěhovalců. Aktivisté totiž nabízeli k podpisu petici proti přijímání uprchlíků do Česka.

Již ve čtvrtek byla na náměstí situace vyhrocena. Mimo jiné padlo údajně podle svědků a iniciátorů petice z úst pátečních útočníků slova jako "do patnácti let budete naši otroci" nebo "máme totik peněz, že to tady koupíme".

Dnes už byla situace vyhrocena úplně. Hned, jak začala osádka stánek stavět, se na ně vrhla skupina útočníku, přičemž poničili stánek. Situace se uklidnila, až když byla na místo přivolána policie, která poté držela útočníky stranou od veškerého dění.

Aktualizováno

Krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková řekla, že odpoledne ke stánku s peticí proti kvótám na imigranty přistoupila skupina zhruba 15 osob. "Jednalo se o cizince, kteří slovně vyjádřili svůj nesouhlas s probíhající peticí. Jeden z nich se snažil stánek poškodit. V jeho jednání mu však zabránili přítomní policisté. K fyzickému napadení, ke zranění ani ke škodě na majetku nedošlo," uvedla.

Zástupci iniciativy Islám v ČR nechceme (IVČRN) uvedli, že petiční stánek v centru Olomouce se znelíbil skupině zhruba 20 muslimů, kteří na aktivisty už čekali. "Přišli a začali do všeho kopat. Petiční stánek naprosto zdemolovali. Zastavil je až rázný přístup policistů, kteří útočníky zpacifikovali," sdělil mluvčí iniciativy Artur Fišer. Na místo podle něj přijely čtyři hlídkové vozy policie. "Napadení členové IVČRN následně podali na muslimské útočníky trestní oznámení," dodal.

Incident potvrdil rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. "Skupina antiislamistů nechávala podepsat kolemjdoucí petici proti imigraci. Několik zahraničních studentů Univerzity Palackého šlo okolo a po pár ostřejších slovech na adresu antiislamistů jeden ze studentů strhl plakát vyzývající k boji proti přistěhovalectví. Toť vše," uvedl Miller na svém facebookovém profilu.

Vedení univerzity si zahraničního studenta, který z petičního stánku strhl plakát, pozve k pohovoru. "Buď já nebo pan děkan si dotyčného pozveme a vysvětlíme mu, že takto to dělat v ČR nebudeme. Jestli chce, ať si založí vlastní petici Chceme v ČR přistěhovalce a já ji klidně podepíšu jako první. Po otcovské domluvě bude možná i nějaká sankce, ale zatím nechci předbíhat," podotkl rektor.

Evropská komise navrhla, aby další země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40.000 žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí. Česko ale s povinnými kvótami na přerozdělování uprchlíků nesouhlasí a bude se v rámci EU snažit, aby neprošly.

Šéfredaktor Olomouckého deníku Martin Dostál se vyjádřil v příspěvku na sociálních sítích o celém konfliktu na Horním náměstí, u kterého v době vyhrocené situace osobně byl. Celé znění příspěvku můžete číst níže.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Václav Killer

..že násilí plodí násilí a že tedy zlo nelze porazit zlem...neznamená to, že zbabělý ústup a neschopnost se bránit je tu na místě, ale ruku na srdce, není účelnější se nejprve bránit sama před sebou, před svou zlou povahou nebo-li dejme si otázku: Co je zlo a odkud pochází? Není snad původcem zla podle mnohem moudřejších z minulosti naše nevědomost, neochota naslouchat druhému a povrchní a sobectvím podbarvená ješitná touha vyniknout za každou cenu...?

čtvrtek, 25. června 2015, 12:36

Václav Killer

Jako Nostradamus Vám pravím jedno:

čtvrtek, 25. června 2015, 12:32

Václav Killer

Nostradamus

čtvrtek, 25. června 2015, 12:30

Jozef Bari

okamžite postrielať,vyhostiť,... ked bola polícia?

pátek, 29. května 2015, 21:10

Lubomír Mazal

A co je radši posílat do USA, Francie, nebo VB kteří se nejvíc podíleli na svržení režimů v Libii a Iráku atd. Když tam vládli Kadáfí, Sadám atd. tak to tam měli aspoň trochu pod kontrolou...

pátek, 29. května 2015, 20:22

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.