úterý 19. března 2024 Josef

Soudy i nadále zaměstnávají kauzy spojené s lihovou mafií Březiny

V kauze lihové mafie Radka Březiny nejsou dosud vyřešeny všechny případy. Část z nich leží u soudů, několik případů, které mají s již odsouzeným podnikatelem Březinou spojitost, je stále ve fázi vyšetřování.

Jde například o odběratele jeho nelegálního lihu, řekl žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Na stole soudců v Olomouci, Brně, Ostravě a v Zlíně je pět kauz související s Březinou, další dnes skončila u zlínského soudu zprošťujícím rozsudkem. Týkala se praní špinavých peněz.

Hlavní větev lihové mafie byla odsouzena v roce 2017

Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu roku 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili i na nelegální výrobny lihovin. Hlavní větev takzvané lihové mafie v čele s Březinou byla pravomocně odsouzena v červnu 2017. Nejvyšší trest dostal Březina, který si za daňový únik 5,6 miliardy korun odpykává 13 let vězení. Případ dalších dvou obžalovaných, Ivana Kováříka a Radka Pantlíka, se vrátil k olomouckému krajskému soudu. Dnes případ odročil na srpen, kdy by již měly zaznít závěrečné řeči.

Žalobci pak začali odkrývat další navazující případy odběratelů nelegálního lihu či lidí, kteří trestnou činnost maskovali. Část případů je u soudů, část se stále vyšetřuje. „Případů odběratelů tohoto lihu, které nyní běží, je pět nebo šest," uvedl žalobce Šereda. Před skončením vyšetřování je případ celníků, kteří podle žalobců poskytovali členům mafie cenné informace, například o plánovaných kontrolách. Obžaloba dosud nepadla.

Antoniazi byl odsouzený letos v dubnu a odsedí si jedenáct let

Největší odběratelé, kteří způsobili škodu na daních za několik set milionů korun, jsou již pravomocně odsouzeni. Naposledy vrchní soud na konci dubna potvrdil 11 let vězení majiteli zkrachovalé likérky AB style Milanu Antoniazimu. Devítileté tresty si odpykává Stanislav Pražan a jeho syn.

Loni v červnu vrchní soud zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaným v kauze odběratelů a distributorů tohoto lihu, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Odpykávají si tresty v rozmezí od 3,5 do 11,5 roku. Nejvyšší tresty dostal jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík, tehdejší jednatel další distribuční firmy Dominik Nagy a bývalý jednatel a majitel likérky Pavel Čaniga.

Od konce dubna řeší ostravský krajský soud případ Milana Mikulaška, který podle obžaloby při obchodech s tímto lihem připravil stát na daních zhruba o 20 milionů korun. Kromě odběratelů se k soudům dostaly také další případy spojené s lihovou mafií. Zlínský okresní soud dnes zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Podle obžaloby šlo o více než půl miliardy korun pocházejících z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny. Obžalovaní byli Březinovi blízcí včetně jeho otce Vladimíra.

Březina z vazby ovlivňoval svědky, nabízel jim peníze

Stejný soud od dubna projednává také případ tří celníků, kteří podle obžaloby nedbale dohlíželi na denaturaci lihu ve společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku, oficiálně výrobce autokosmetiky, kterou Radek Březina ovládal. Hlavní líčení bude pokračovat v červnu a srpnu. Příští týden v pátek vynese zlínský krajský soud rozsudek v případu Petra Němečka, který podle obžaloby pomáhal zakrýt Březinovy nelegální obchody s lihem.

Další kauza doputovala i do Brna, kde od konce března řeší krajský soud obžalobu na Radka Březinu a dalších osm lidí kvůli ovlivňování svědků. Podle žalobce se toho Březina dopouštěl z vazby od svého zadržení v roce 2012 do ledna 2014; za naučené výpovědi nabízel desítky až stovky tisíc korun. „Případ je odročen na 28. až 30. května," řekl Březinův obhájce Filip Opatřil. Další jednací dny jsou naplánovány na červen.

V odkrývání trestné činnosti v této rozsáhlé kauze lihové mafie významně pomohla policistům i žalobcům mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. Dostal nakonec 3,5 roku, loni v listopadu jej soud propustil na podmínku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, líh, kauza, Březina, rozsudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.