sobota 20. dubna 2024 Marcela

Falešní vnukové se pokusili během včerejška vylákat ze seniorů milion korun

Včera se přehnala Olomouckým krajem další vlna falešných vnuků.

Jen během úterý přijala policie na lince 158 hned sedm oznámení o podvodných praktikách. Jejich záměrem bylo vylákat ze seniorů peníze. Podvodníci si vybrali jednu oběť na Olomoucku, dvě na Přerovsku a čtyři oběti na Prostějovsku. Řekli si celkem o jeden milion korun. Naštěstí však nikdo z oslovených seniorů nenaletěl.

„Scénář bývá zpravidla vždy stejný. Pachatel osloví seniora prostřednictvím pevné telefonní linky a pod smyšlenou legendou, že mu volá vnuk, se z něj snaží vylákat statisícové částky. Podvodník používá nejrůznější lsti a záminky. Jako důvod uvádí, že je v průšvihu a musí vrátit dluhy, má výhodnou nabídku na koupi bytu, auta, a podobně. Vždy požaduje hotovost, kterou za něj vyzvedne někdo jiný. Může si však svou oběť vytipovat i na ulici a vydávat se za pracovníka určité společnosti, který mu jde vrátit peníze například za plyn, vodu a podobně. Snaží se dostat do domácnosti oběti s cílem ji okrást,“ řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Na Přerovsku požadoval neznámý podvodník po dvaaosmdesátiletém muži dvanáct tisíc, a to na náhradní díly na auto, které údajně přivezl pro jeho vnuka. Naštěstí se senior zachoval správně, když zavolal vnukovi, který sdělil, že nic neobjednal. Podvodník se okamžitě vytratil, když uslyšel, že muž mluví s vnukem.

„Všechny oznámení policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník v těchto případech, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na pět let. Byť včera v Olomouckém kraji podvodníci neuspěli, je potřeba být stále ostražití. Apelujeme nejen na seniory, ale také na rodinné příslušníky, aby opakovaně poučili své starší příbuzné, jak se mají v takových situacích zachovat,“ dodal Hejtman.

Policie radí:

  • nemějte doma větší finanční hotovost
  • nevybavujte se s volajícím a zavěste
  • po zavěšení ihned zavolejte svému příbuznému a sdělte mu, co se Vám přihodilo
  • nevpouštějte do domu žádnou cizí osobu
  • podvodné jednání oznamte policii na linku 158

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, vnuk, podvod, senior

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.