úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Policie dopadla muže, který je podezřelý z krádeží nafty. Měl způsobit škodu za půl milionu

Policisté dopadli třiačtyřicetiletého muže podezřelého z krádeží nafty ze stavebních strojů pracujících na stavbě dálnice D1 na Přerovsku. Palivo podle kriminalistů odčerpával také z nákladních a pracovních strojů na skládce dřeva v Lipníku nad Bečvou či na skládce štěrku v Potštátu. Na svědomí má podle policistů i sérii krádeží do zahradních chat. Podle kriminalistů šlo asi o 30 případů, škodu vyčíslili na půl milionu, sdělila dnes mluvčí policie Miluše Zajícová.

Muž se krádeží na Lipensku a v jeho okolí dopouštěl podle policie od září do konce letošního dubna. „Od výše uvedené doby se začal zvyšovat počet vloupání do stavebních strojů na stavbě dálnice D1 v katastru obce Trnávka a také se objevily případy odčerpání nafty z nákladních a pracovních strojů na skládce dřeva v Lipníku nad Bečvou. Zvýšil se také počet vloupání do zahradních chatek a kůlen v koloniích zvaných Ořechy, Vaverák, Veselský potok a v ulici Bohuslávská v Lipníku nad Bečvou," uvedla mluvčí.

Z pracovních strojů údajně kradl hlavně naftu, kterou prodával zájemcům o levné palivo. Některé nádrže jen poškodil, vloupával se také do kabin a kradl autorádia, akumulátory či notebooky. „Největší škoda, kterou způsobil, vznikla na skládce štěrku a zeminy v obci Potštát. Tady vnikl do kabiny kolového nakladače a odcizil z něho couvací kameru, systém na vážení, elektronickou maznici, kufr s nářadím včetně svazku klíčů, autorádio a radiostanici. Poškozené společnosti tím vznikla škoda necelých 195 tisíc korun," popsala mluvčí.

Z chat a kůlen mizelo podle policie jeho přičiněním hlavně nářadí, ale i křovinořezy, sekačky, motorové pily či elektrocentrály, televize nebo jízdní kola. Škodu na ukradených věcech vyčíslili policisté na 430 tisíc korun, další škodu 71 tisíc způsobil na poškozených zařízení a oplocení. Muž byl obviněn z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. K činům se doznal, peníze za prodej věcí utrácel za drogy.

Některé ukradené pracovní a zahradnické náčiní se podle mluvčí povedlo při domovních prohlídkách zajistit, nepodařilo se ale najít jejich majitele. „Je tedy pravděpodobné, že se jedná o věci, které pocházejí z dalších možných krádeží, které nebyly poškozenými na policii oznámeny," dodala Zajícová. Policie tak vyzývá případné poškozené, aby se dostavili na obvodní oddělení v Lipníku nad Bečvou.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, silnice, stavby, D1, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.