pátek 29. března 2024 Taťána

Od smrti pod koly vlaku dělily muže jen vteřiny. Zachráncům se podařilo vlak včas zastavit

V pátek 7. června krátce před půl desátou večer zavolala prostějovskou městskou policii mladá žena, protože na železničním přejezdu ve Vrahovicích u restaurace Na rybníčku seděl muž, nad kterým stál druhý muž. Oznamovatelka i její přítel odstavili vozidlo u přejezdu a vydali se za dvojicí zjistit, co se děje. Zjevně opilý sedící muž byl ve špatném psychickém stavu a tvrdil, že už ho život nebaví a chce ho ukončit.

Trojice lidí se snažila muže donutit, aby kolejiště opustil, ten však jen poodešel o několik desítek metrů dál, kde si opět sedl mezi koleje. Vtom se rozblikalo světlo na přejezdu a zvukové výstražné zařízení začalo signalizovat blížící se vlak.

„V tu dobu se na místo dostavila hlídka Městské policie Prostějov. Po příjezdu strážníci zjistili, že osobní vlak přijíždí ze směru od Vrahovic. Jeden ze strážníků následně zastavovacím červeným světlem, určeným k zastavování motorových vozidel, dával strojvedoucímu světelné znamení k zastavení. Vlak zastavil na úrovni železničního přejezdu. K zastavení soupravy zcela jistě přispělo i to, že oznamovatelka, shodou okolností lektorka první pomoci Červeného kříže Olomouc, měla na sobě reflexní vestu a byla tak viditelná z větší vzdálenosti," pověděla Tereza Greplová za prostějovskou městskou policii.

Když vlak zastavoval, dva muži doslova odtáhli třetího muže z kolejiště. „Všichni zasahující tak prokázali velkou profesionalitu. Vše se odehrálo velice rychle, proto je na místě ocenit snahu, rozhodnost a pohotové jednání všech, kteří se na záchraně pětadvacetiletého muže z Přerovska podíleli. V neposlední řadě patří dík i zasahujícím strážníkům, kteří byli včas na místě a zastavili přijíždějící vlak. U muže byla zjištěna hodnota 1,41 promile alkoholu v dechu," dodala Tereza Greplová.

Hlídkou byli na místo přivoláni záchranáři. Lékař posléze doporučil umístit zachráněného na záchytnou stanici do Olomouce, kam byl za doprovodu strážníků odvezen.

Štítky vlak, železnice, sebevražda, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.