pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký vrchní soud od října povede současný místopředseda Václav Čapka

Vrchní soud v Olomouci povede od října jeho současný místopředseda Václav Čapka. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) respektovala závěry výběrové komise a navrhne jej do funkce, řekla mluvčí ministerstva Lucie Machálková.

Nového předsedu olomouckého vrchního soudu poté jmenuje prezident. Výběrové řízení vyhlásilo ministerstvo spravedlnosti v dubnu. Ve funkci by měl Václav Čapka nahradit dosavadního předsedu soudu Roberta Grygu, kterému na podzim končí sedmileté funkční období.

Do výběrového řízení se přihlásil jediný kandidát

Paní ministryně respektovala závěry výběrové komise a do funkce navrhne Václava Čapku. V procesu je ještě nyní řada dalších úkonů: na návrh ministryně spravedlnosti, s kontrasignací předsedy vlády, jmenuje předsedu vrchního soudu prezident republiky. Pozice předsedy Vrchního soudu v Olomouci bude uvolněna k 1. říjnu letošního roku," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Soudce Čapka se do výběrového řízení podle České justice přihlásil jako jediný kandidát. Vybrala jej komise ve složení náměstků ministryně spravedlnosti Kláry Cetlové, Michala Fraňka, předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla, místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy a místopředsedy Vrchního soudu v Praze Vladimíra Stiboříka, uvedla Česká justice.

O místo se mohli ucházet jen lidé, kteří jsou ke dni podání přihlášky soudci či soudkyněmi a za sebou mají jako soudci nejméně osmiletou praxi. Dosavadního předsedu soudu Roberta Grygu jmenoval do čela Vrchního soudu v Olomouci v září 2012 tehdejší prezident Václav Klaus. Pro další funkční období již nemůže být jmenován. Ústavní soud v roce 2010 zrušil možnost opakovaného jmenování předsedů a místopředsedů soudů.

Václav Čapka je místopředsedou vrchního soudu pro věci trestní. Jako předseda senátu například loni rozhodoval o zvýšení trestů pro obžalované v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Jeho senát také potvrdil zproštění obžaloby Jiřího Večeře z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995. Jako předseda senátu řešil v odvolacím řízení ze známých kauz i případ Petra Kramného, kterému potvrdil osmadvacetiletý trest za vraždu jeho manželky a osmileté dcery v Egyptě.

Autoři | Foto By Fext [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky soud, Olomouc, místopředseda, Václav Čapka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.