pátek 29. března 2024 Taťána

Ve vězení si Humbrych odpyká 13,5 roku za vraždu podnikatele. Ubodal ho armádním nožem

Za loňskou vraždu podnikatele ve Vyškově si čtyřiatřicetiletý Lukáš Humbrich odpyká 13,5 roku vězení, rozhodl Vrchní soud v Olomouci.

Humbrich žádal o mírnější trest i změnu právní kvalifikace

Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se obžalovaný odvolal. Humbrich žádal mírnější trest i změnu právní kvalifikace z vraždy na zabití, což soud odmítl. K vraždě dvaapadesátiletého muže se přiznal. Podnikateli dlužil peníze, na schůzce jej však místo vrácení dluhu ubodal.

Humbrichovi původně hrozilo deset až 18 let vězení. Trest soud ponechal stejný, o 750.000 korun na 2,25 milionu korun mu však zvýšil částku, kterou musí obžalovaný vyplatit pozůstalým. Podle předsedy senátu Milana Kaderky není trest nepřiměřený. Podotkl, že poškozeného obžalovaný brutálně ubodal a jeho jednání označil za chladnokrevné. Podotkl, že na místě by byla přísnější kvalifikace, a to jako vražda s rozmyslem.

Obžalovaný útočil nožem s čepelí dlouhou 14 centimetrů

„Státní zástupce z důvodů, které nám poněkud unikají, však nepodal opravný prostředek," uvedl předseda senátu. Vražda v Dědické ulici ve Vyškově se stala loni v březnu. Podle obžaloby přišel Humbrich k podnikateli na domluvenou schůzku, na níž mu měl splatit
dluh. Místo toho na něj zaútočil armádním útočným nožem s délkou čepele 14 centimetrů.

Podle znalce pachatel oběti způsobil minimálně 22 bodných či řezných ran. Způsobil mu mnohačetná bodná a bodnořezná poranění zejména na trupu a krku, muž zemřel v tratolišti krve před sídlem své firmy. Humbrich se téhož dne sám přihlásil na policii.

Obhajoba dnes žádala změnu právní kvalifikace na zabití, která by obžalovanému přinesla mírnější trestní sazbu. „Skutkový děj se odehrál ze strany mého klienta z prostého afektu. Můj klient byl ve stavu velkého stresu," uvedl obhájce s tím, že trest je nepřiměřeně přísný.

Vrah žádal o umístění do mírnějšího typu věznice

Soud žádal, aby případ vrátil ke krajskému soudu. „Udělal jsem něco hrozného, zasloužím si ten trest a přijmu ho s maximální pokorou," uvedl Humbrich, žádal však o umístění do mírnějšího typu věznice. Podle žalobce je naopak trest na místě, je uložen pod spodní hranicí trestní sazby, upozornil.

Obžalovaný už dřív vypověděl, že se kvůli podnikání dostal do několikamilionových dluhů, splácel exekuce. V létě 2017 si peníze na splácení půjčil od poškozeného, celkem 1,7 milionu korun, a domluvili se na splátkách. Nedařilo se mu ale dluhy vyrovnávat. Ještě v roce 2017 k podnikateli nastoupil do zaměstnání, kvůli sporům jej ale opustil.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, podnikatel, policie, rozsudek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.