pátek 26. dubna 2024 Oto

Bezdomovec chladnokrevně zavraždil důchodkyni, soud mu potvrdil 18 let za mřížemi

Za vraždu důchodkyně z Krnova si pětačtyřicetiletý tulák a bezdomovec Karel Velička definitivně odpyká 18 let vězení. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se Velička odvolal.

Odsouzený muž vinu před soudem nepřiznal a tvrdí, že vrahem je jeho známý. Podle vrchního soudu se ale vinu podařilo Veličkovi prokázat. Odsouzený bezdomovec dům i s tělem zavražděné důchodkyně po činu zapálil, aby zločin zamaskoval.

Velička se do neobydleného domku v krnovské místní části Krásné Loučky vloupal loni 25. března. Přespával v něm několik dnů a používal věci, které v něm našel. V sobotu 29. března ho ale vyrušila čtyřiasedmdesátiletá majitelka, která do domu chodila pravidelně větrat. Podle obžaloby nechtěl být Velička prozrazen a chtěl ukrást věci, proto na důchodkyni zaútočil nožem, který v domě našel. Ženu třikrát bodl do krku, seniorka po chvíli na místě zemřela. Velička pak v domě pár hodin po vraždě založil požár. Použil k tomu elektrický vařič a látku. Požárem se snažil zamaskovat stopy.

Když domek hořel, zavolal Velička hasiče. Ze zvědavosti prý na místě zůstal a sledoval jejich zásah. Veličkovi se podle soudu i státního zástupce sice podařilo požárem zkomplikovat vyšetřování vraždy, na druhou stranu policistům práci ulehčil, mimo jiné tím, že požár oznámil na tísňovou linku. Na místě navíc sledoval zásah hasičů a policisté komunikovali se všemi přihlížejícími, přičemž některá Veličkova vyjádření se jim zdála nelogická. Proto jej předvolali k podání vysvětlení.

Ani vrchní soud nepřijal tvrzení obžalovaného, že vraždil jeho známý, jistý Zdeněk. Podle soudu nikdo takový neexistuje. Velička se navíc v jeden okamžik k vraždě přiznal. Bylo to v lese po jeho zadržení, když policistům ukazoval, kam ukryl vražednou zbraň. "To je nůž, kterým jsem zabil tu paní," řekl Velička. Poté ale odmítal vypovídat a až na konci vyšetřování přišel s historkou o známém.

Odsouzený muž před zatčením pobýval u své družky, nechal se od ní živit a na nepřispíval jí domácnost. Žena ho z bytu nakonec vyhodila. Podobné to bylo u strýce, u kterého poté dva týdny bydlel.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.