pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Čtyři lidi v kauze Vidkun půjdou před krajský soud, žalobci je obžalovali

Žalobce podal obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po 3,5 roce vyšetřování se bude před soudem zodpovídat bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, bývalý olomouckýpolicejní náměstek Karel Kadlec a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. „Obžaloba byla podána k olomouckému krajskému soudu," řekl žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Policisté vyšetřování v případu ukončili loni v polovině listopadu, na začátku února podali návrh na obžalobu. Podle státního zástupce bylo vyšetřování náročné i z hlediska času především kvůli analýze počítačových dat a audionahrávek.

Bývalý hejtman Rozbořil je obžalován z podplácení, na Petrůje a Kadlece podal státní zástupce obžalobu ze zneužití pravomocí. Kadlec, který podle policie vynášel informace ze spisů, je navíc obžalován i z přijetí úplatku. Kadlec byl kvůli Vidkunu propuštěn, výpověď neúspěšně napadal u soudů.

Petrůj byl postaven mimo službu. Kyselý se bude před soudem zodpovídat z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Kyselého, který dále podniká v realitách, obvinění změnili své profese.

Podle usnesení o zahájení trestního stíhání tehdejší policejní náměstek Kadlec vlivnému podnikateli Kyselému údajně pravidelně, dlouhodobě a záměrně poskytoval informace z devíti trestních řízení. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW, které měly zůstat utajeny.

PSALI JSME: Policie chce obžalovat čtyři lidi v kauze Vidkun, mimo jiné i exhejtmana Rozbořila a podnikatele Kyselého

Všichni obvinění od začátku vinu popírají. Kyselý byl v prosinci 2015 kvůli porušení služebního slibu propuštěn ze služebního poměru, svou výpověď poté napadl u soudu žalobou. Hájil se tím, že se ničeho protiprávního nedopustil, šlo prý o operativní činnost, kdy naopak on získával informace.

Podle soudu o operativní pátrací činnost jít nemohlo, neboť nesplňovala zákonné podmínky, výpověď tak označil za oprávněnou. Kadlec po odchodu od policie založil detektivní kancelář a pojmenoval ji Vidkun Bohemia.

Bývalý hejtman Rozbořil se zcela stáhl z politiky. Jeho obhájce řekl, že dosud obžalobu nedostal. Trvají však stále na tom, že se ničeho protiprávního nedopustil. Již dříve uvedl, že jde jen "o to, jak si vyložíte žvanění v hospodě". „Důkazní situace ani naše stanovisko se nezměnilo. Z pohledu obhajoby je vždy lepší, když je obžaloba u soudu, možnosti obhajoby jsou mnohem příznivější," řekl Konečný.

Kauza Vidkun se otevřela 13. října 2015 policejní razií na několika místech v Olomouci, kdy policie dělala domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, Vidkun, rozsudek, obžalovaní, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.