čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Před krajským soudem dnes stane muž, který údajně odebíral Březinův líh

Před olomouckým krajským soudem dnes stane Marian Ryška obžalovaný z krácení daní v souvislosti s kauzou lihové mafie. Podle obžaloby jde o jednoho z odběratelů nezdaněného lihu pocházejícího od zlínského podnikatele Radka Březiny.

Škodu na daních žalobci vyčíslili na 8,5 milionu korun. Případem, kvůli kterému budou do Olomouce předvoláni v roli svědků Radek i Tomáš Březina, se soud bude zabývat také v úterý, řekl soudce Martin Lýsek. Ryškův případ je větví velké kauzy lihové mafie, které spojuje postava Radka Březiny.

Toho soudy poslaly na 13 let do vězení, potrestáno s ním bylo dalších pět lidí. Odběratele lihu začala policie odhalovat hlavně díky výpovědi Březinova bratra Tomáše, jenž získal status spolupracujícího a nejnižší trest 3,5 roku. Jako jediný je už na svobodě. V Ryškově kauze bude podle Lýska předvolán hlavní organizátor obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Vypovídat by měl v pondělí dopoledne.

Jeho bratr Tomáš bude jako svědek vypovídat odpoledne. Podle soudce se jeho výslech uskuteční s vyloučením veřejnosti kvůli ochraně jeho osoby. Největší odběratelé, kteří způsobili škodu na daních za stovky milionů korun, jsou pravomocně odsouzeni. Naposledy vrchní soud v dubnu potvrdil 11 let vězení majiteli zkrachovalé likérky AB style Milanu Antoniazimu.

Devítileté tresty si odpykávají Stanislav Pražan a jeho syn. Loni v červnu vrchní soud zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaným v kauze odběratelů a distributorů tohoto lihu, jež byli spjati s Likérkou Drak. Dostali tresty v rozmezí od 3,5 do 11,5 roku.

Nejvyšší tresty dostal jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík, tehdejší jednatel další distribuční firmy Dominik Nagy a bývalý jednatel a majitel likérky Pavel Čaniga. Ostravský krajský soud se zabývá případem Milana Mikulaška, který podle obžaloby při obchodech s lihem připravil stát na daních o 20 milionů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lihová kauza, Březina, soud, policie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.