sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoučtí policisté se obohacovali na pokutách. Vypisovali je smazatelným perem

Dva policisté, kteří patří pod Územní odbor Olomouc, od října roku 2018 do letošního července ukládali řidičům pokuty příkazem na místě, z nichž část finančních prostředků neodevzdali a obohatili se tak nejméně o 6500 korun.

Policisté si v rámci dohledu nad bezpečností silničního provozu vytipovali řidiče, kterým udělili pokutu v takové výši, aby byla akceptovatelná a přestupce ji mohl zaplatit na místě.

„Povinné položky bloku vypsali standardně propisovací tužkou, avšak položku o výši uložené pokuty vypsali perem tzv. rollerem. Jedná se o pero, které má speciální inkoust, který lze mazat a následně znovu přepsat. Díl B předali po zaplacení přestupci a u dílu A pokutového bloku, který se odevzdává nadřízenému, částku smazali a přepsali ji za nižší. Finanční rozdíl si pak ponechali pro svou potřebu," popsala postup podvodníků tisková mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Oba policisté jsou obviněni ze spáchání přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěry a hrozí jim až pět let ve vězení.

„Po celou dobu nám poskytovalo součinnost Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje," dodala mluvčí.

Foto Jan Luxík

Štítky pokuty, podvod, policie, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.