neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouci během jediného dne vykradli hned tři auta

Případy hned tří vykradených aut řeší od včerejšího dne olomoučtí policisté. Ke krádežím došlo na ulicích Wolkerova, tř. Spojenců a na Svatém Kopečku. Ve dvou ze tří případů si pachatelé odnesli věci za větší finanční obnos. Policisté v souvislosti s případy vydali varování o zanechávání osobních věcí v zaparkovaných autech.

K první krádeži došlo v noci z 26. na 27. listopadu na ulici Wolkerova. Do auta Škoda Fabia se neznámý pachatel dostal rozbitím zadního okna. Z kufru odcizil pracovní nářadí za přibližně 68 tisíc korun. Šlo o akumulátorovou vrtačku, nahřívací zařízení na kov, sadu vibračních brusek, akumulátorové kladivo, pily, utahovák, sadu klíčů, vrtáky a další věci. Na poškozeném vozidle vznikla škoda za dalších 10 tisíc korun. Pachateli v případě dopadení vzhledem k výši způsobené škody hrozí až pět let vězení.

Ve stejné době někdo vykradl vůz Suzuki Vitara na ulici tř. Spojenců. Pachatel rozbil jedno z oken a ukradl látkovou tašku s knihami a osobními dokumenty. V uvedeném případě vznikla krádeží škoda "pouze" za přibližně 3 500 Kč, pachateli ovšem hrozí až dva roky za mřížemi.

Posledním případem krádeže se policisté zabývají od pondělního odpoledne. Řidič kolem půl třetí odpoledne ponechal firemní vůz Škoda Octavia zaparkovaný na Svatém Kopečku. Když se k němu zhruba za půl hodiny vrátil, zjistil, že neznámý zloděj rozbil jedno z oken a ze dveří u řidiče ukradl mobilní telefon a peněženku s hotovostí, platební kartou a osobními doklady. Vzniklá škoda je odhadována na 22 500 Kč. Za krádež a neoprávněné opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku stanovuje trestní zákoník trest odnětí svobody až na dva roky.

Rady Policie ČR:

  • Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, tašky, batohy, či jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky apod. 
  • Je-li to technicky možné, mějte při překládání z/do zavazadlového prostoru ostatní dveře od vozidla zabezpečeny.
  • Na parkovištích si všímejte osob, pohybujících se mezi zaparkovanými vozidly.
  • I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat. Pamatujte, auto není výloha!
  • V řadě případů může být škoda poškozením vyšší než škoda odcizením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, Olomouc, krádež, vozidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.