sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Policie prověřuje výpověď ministranta, kterého měl jako šestnáctiletého zneužít kněz

Policisté a žalobci se začali zabývat výpovědí někdejšího ministranta, který v roce 2011 jako šestnáctiletý obvinil ze zneužívání kněze. Řekla to státní zástupkyně Irena Koláčková. Bývalý katolický kněz Adam Stanislav Kuszaj byl kvůli výpovědi ministranta v roce 2011 odsouzen jesenickým soudem k podmíněnému trestu. Letos v únoru ale Kuszaje soud v obnoveném řízení zprostil obžaloby. Soud na základě revizního znaleckého posudku dospěl k závěru, že muž byl tehdy odsouzen na základě nevěrohodné výpovědi. Mladík, který kněze obvinil, ale na své verzi u soudu stále trval.

„Výpověď učiněná tehdejším ministrantem je předmětem probíhajícího trestního řízení. Toto se aktuálně nachází ve fázi vyšetřování, proto nyní nebudou k věci sdělovány další podrobnější informace," řekla státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Jeseníku Koláčková.

Soud obnovu řízení na základě nových důkazů povolil v listopadu 2016 a osvobozující rozsudek vynesl letos v únoru. Soudce Miloš Kubíček uvedl, že nebylo prokázáno, že se skutek stal. „Absentuje jakýkoliv přímý důkaz o vině obžalovaného. Výpověď poškozeného ve světle revizního znaleckého posudku nemůže být důkazem, neboť podle revizního znaleckého posudku je nevěrohodná. Rovněž výpovědi svědků v obnoveném řízení svědčí ve prospěch obžalovaného a v neprospěch poškozeného," uvedl Kubíček.

Obhájkyně Kuszaje Zuzana Kožnárková dnes řekla, že obhajoba trestní řízení neiniciovala. Pokud by byl však mladík souzen za křivou výpověď, hodlá se k řízení připojit. „Můj klient se hodlá v rámci takzvaného adhezního řízení domáhat škody, protože pociťuje újmu jak ve sféře majetkové, tak především v té nemajetkové, kdy máme za to, že bylo velmi fatálním způsobem poškozeno jeho dobré jméno, pověst, čin a důstojnost. Doufáme, že se dočkáme v této věci spravedlivého rozhodnutí," řekla Kožnárková.

Bývalého kněze soud potrestal za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže v roce 2011 a uložil mu tehdy půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po tři roky pracovat s dětmi ve věku do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžskou práci vykonávat nemohl.

Kuszaj letos v únoru řekl po vynesení osvobozujícího rozsudku, že jeho největším snem je, vrátit se zpět ke kněžské službě. Proces zasáhl deset let jeho života, místo práce kněze zastával dělnické profese. O jeho návratu do církevních řad zatím rozhodnuto nebylo. Kuszaj je členem polské province salvatoriánů se sídlem v Krakově. Nejvyšším představeným je General a jeho rada v Římě, kam Kuszajova žádost o návrat ke kněžské službě již byla odeslána. „Obrátili jsme se na Vatikán a čekáme na rozhodnutí, může to trvat delší dobu," řekl dnes představený salvatoriánů v České republice Leszek Rackowiak.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, soud, církve, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.