pátek 3. května 2024 Alexej

Odsouzený zastupitel Marek Dostál se vzdal některých funkcí

Přerovský zastupitel Marek Dostál, který byl pravomocně odsouzen za sexuální nátlak, se po výzvě opozice vzdal některých funkcí ve městě. Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové byl na vlastní žádost odvolán ze školské rady a ze skupiny gratulantů, kteří za město chodili přát seniorům. Funkci předsedy komise pro rozvoj, investice, dopravu a bezpečnost si však ponechal a odmítl se vzdát i mandátu zastupitele. Vystoupil však z ODS, za kterou byl do zastupitelstva zvolen.

Opozice vyzvala Dostála k odstoupení z funkcí několikrát, naposledy tento týden na zastupitelstvu. Apelovala také na vedení města. „Je to rada města, která Dostála jmenovala do pozice předsedy komise a dosud jej z něj neodvolala. Máme v jejím čele odsouzeného člověka. Pan Dostál nadále zastupuje město z pozice gratulanta a je i nadále členem školské rady. Předpokládám, že stejná ODS, která jej do těchto funkcí zvolila, jej odvolá a stejně tak bych to očekával od primátora," uvedl zastupitel Jan Horký. „Je nepřípustné, aby byl nadále v zastupitelstvu a pracoval v dalších orgánech města pravomocně odsouzený člověk pro trestné jednání násilného vydíracího charakteru. Je to výsměch," uvedla jeho stranická kolegyně Helena Netopilová.

Dostál s odsouzením nesouhlasí a znovu zopakoval, že nevyčerpal veškeré možnosti očisty. Chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Opozičním zastupitelům vzkázal, že si mají zamést před svým prahem, nicméně z pozic zastupujících město na veřejnosti odstoupil. Mandát ale odmítl složit s odůvodněním, že má podporu od občanů.

Koalici v Přerově tvoří hnutí ANO, ODS a lidovci spolu s TOP 09. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu má těsnou většinu 18 křesel. Opoziční zastupitelé v této souvislosti poukázali na to, že odchodem Dostála z ODS koalice nemá většinu a jistí si ji podle nich tichou dohodou s komunisty. Dostál však uvedl, že i po vystoupení ze strany je dál podepsán pod koaliční smlouvou.

Dostál podle rozsudku zneužil postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, přiměl k orálnímu sexu. Soud mu za to uložil jednoletý trest se zkušebním odkladem na dva roky. Zároveň musí poškozené zaplatit 50.000 korun. Loni v prosinci kvůli kauze rezignoval na funkci přerovského radního.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Štítky ČR, správa, soud, Přerov, Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.