pátek 3. května 2024 Alexej

Jednání v kauze Vidkun začnou v únoru

Korupční kauzou Vidkun, v níž jsou čtyři obžalovaní včetně dvou tehdy vysoce postavených policistů či bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila, se bude olomoucký krajský soud zabývat od února do května 2020. Soudce Martin Lýsek nařídil 21 veřejných jednání, vyslechnout chce kromě obžalovaných na tři desítky svědků. Jednadvacet jednacích dnů nařídil hlavně s ohledem na rozsah dokazování. Jednání je nařízeno v termínu od 18. února do 7. května.

„Dokazování bude široké. Nedá se však dopředu odhadnout, jak bude probíhat, jestli budeme v jednací síni skutečně po celou dobu sedět. Začneme však 18. února; očekávám, že padnou další důkazní návrhy nad rámec obžaloby. Nařízeno je to tak, aby teoreticky v květnu rozsudek mohl padnout," uvedl Lýsek.

V únoru má soud v plánu čtyři jednání vyhrazená pro výslech obžalovaných. Svědci by měli přijít na řadu v březnu. "Státní zástupce navrhuje vyslechnout 28 svědků. Další svědecké výpovědi navrhuje ke čtení, z nichž obhajoba navrhuje vyslechnout osobně ještě několik dalších osob," podotkl soudce.

Spis má podle soudce 16.524 listů a přes 40 příloh, z nichž každá zabírá jednu krabici. „Jde o rozsáhlou věc i co se týče dokazování, navíc někteří svědkové v přípravném řízení se vyjadřovali i několik dní," dodal.

Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Bývalý hejtman Rozbořil je obžalován z podplácení, na někdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje a policejního náměstka Karla Kadlece podal státní zástupce obžalobu ze zneužití pravomocí. Kadlec, který podle policie vynášel informace ze spisů, je navíc obžalován i z přijetí úplatku. Olomoucký podnikatel Ivan Kyselý je obžalován z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Kauza Vidkun se otevřela 13. října 2015 policejní razií na několika místech v Olomouci, kdy policie prováděla domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Případ soud otevře víc než čtyři roky od začátku vyšetřování. Obžaloba byla k soudu podána letos v červenci. Obhájci všech obžalovaných vzápětí podali soudu podnět k předběžnému projednání obžaloby, vyhnout se tak chtěli hlavnímu líčení. Podle soudce k tomu však nebyl důvod.

Autoři

Štítky ČR, soud, správa, policie, korupce, Olomouc, Vidkun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.