sobota 4. května 2024 Květoslav

V kraji se vloni osmkrát vraždilo. Jediný neobjasněný případ je smrt novorozence

V Olomouckém kraji se loni stalo osm vražd nebo pokusů o ni. V meziročním srovnání je to méně, předloni policisté vyšetřovali 11 těchto případů. Zatímco v roce 2018 se jim podařilo všechny objasnit, z loňska zůstává jedna vražda nevyřešená. Jde o nález mrtvého novorozence v katastru Lhotky u Přerova, řekl dnes novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Torzo tělíčka novorozence našel náhodný svědek loni v březnu v korytě potoka. O tom, že je případ vyšetřován jako vražda, informovali policisté až dnes. Vyšetřování ztěžuje doba, po kterou tělo na místě leželo. Matku se dosud nepodařilo najít. "Zda dítě zemřelo násilně, potvrzené nemáme, ale vzhledem k tomu, že jde o nález mrtvého dítěte, postupujme jako by se o vraždu jednalo. Děláme různá znalecká zkoumání," uvedl Lisický.

Mezi nejtragičtější případy se loni zařadila vražda tříletého dítěte z Přerova. Jeho smrt má na svědomí podle kriminalistů jeho třiadvacetiletá matka, která skončila ve vazbě. Případ dosud není uzavřen. Podle Lisického šlo o nejotřesnější loňskou vraždu. "Věc je v tomto okamžiku v konečné fázi vyšetřování, připravuje se podání návrhu na podání obžaloby. Čekáme ještě na vypracování znaleckých posudků," uvedl.

Pro policisty šlo o jeden z nejhorších případů v jejich kariéře. Matka se podle Lisického o holčičku do doby vraždy vzorně starala, v minulosti byla podle něj uživatelkou drog. Na dítě zaútočila několika způsoby, podle šéfa kriminální policie šlo o údery, škrcení rukama i kabelem od pračky a bodání. "Čekáme na finální výsledky znaleckých posudků. Na nich bude velmi záležet, zda bude matka, která se strašného skutku dopustila, vůbec za tu věc souditelná. To znamená, zda bude znalci prohlášena za příčetnou v době spáchání trestného činu nebo ne," doplnil Lisický.

K tragickým případům se řadil i říjnový nález mrtvé ženy a muže v jednom z bytů v Olomouci. Při vyšetřování vyšlo najevo, že třicetiletá žena byla zavražděna. Její smrt má podle kriminalistů na svědomí o tři roky starší muž, který vzápětí spáchal sebevraždu, uvedla policie. Ani tento případ ještě kriminalisté definitivně neuzavřeli, chybí vyhotovení posledních znaleckých posudků.

Některé z loňských případů vražd či pokusů o ni již skončily před soudem. Krajský soud uložil 13 let muži ze Zvole na Šumpersku, který zaútočil sekerou na svou podřimující matku. Čtyřikrát ji udeřil do hlavy, žena útok přežila. Rozsudek není pravomocný. Svůj trest si odpykává již také dvaadvacetiletý muž, který se před soudem zodpovídal za květnovou vraždu muže na faře v Chudobíně na Olomoucku. Soud nakonec jeho případ překvalifikoval na zabití a uložil mu 9,5 roku. Případ bude ještě řešit vrchní soud, žalobkyně se odvolala.

Podle statistik se loni stalo pět vražd a tři pokusy o ni. Motivem ve většině případů jsou rodinné neshody, vraždy jsou páchány často pomocí nože nebo jde o mechanické násilí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, vražda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.