čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Kriminalita v kraji vzrostla, nejvíce v Olomouci

V Olomouckém kraji loni mírně vzrostla kriminalita, nárůst zaznamenali kriminalisté především v Olomouci a okolí. Policisté evidují za loňský rok 9838 případů trestné činnosti, což je o 506 více než předloni. Podle náměstka krajského policejního ředitele Radovana Vojty je však situace v kraji stabilizovaná, i přes zvýšení jde o druhou nejnižší kriminalitu v kraji za posledních deset let. Policistům objasnili 58,3 procenta případů. V celorepublikovém srovnání zaujímá kraj co do počtu trestných činů sedmé místo.

"Zvýšení (kriminality) je v řádu procent a zapříčiněno je to několika faktory. Jde o změnu statistického vykazování některých trestných činů, lepší vyhledávací činnost policie a zapříčiněno je to také lepší vyhledávací činností v oblasti kyberkriminality," uvedl Vojta.

Trestná činnost vzrostla hlavně v olomouckém územním obvodu, kde policie eviduje téměř polovinu trestných činů z kraje. Loni zde vyšetřovali 4126 trestných činů, o rok dříve jich bylo 3612. Kriminalita vzrostla i na Přerovsku, a to o téměř tři desítky případů. Na Šumpersku, Prostějovsku a Jesenicku naopak kriminalisté zaznamenali pokles počtu trestných činů.

Přibylo hlavně násilných trestných činů, zejména loupeží - z 60 na 71 případů, víc bylo i případů ublížení na zdraví. "Došlo k mírnému zvýšení násilné kriminality, a to o čtyři desítky skutků, nárůst je také u majetkové kriminality. Poklesla naopak hospodářská kriminalita, což zaznamenáváme již delší dobu," doplnil Vojta. Policisté mají za loňský rok ve svých statistikách 123 případů, kterých se dopustily děti ve věku do 14 let, a 172 případů, které mají na svědomí mladiství. Počet trestných činů spáchaných nezletilými je zhruba srovnatelný s předchozími roky, počet trestných činů, které mají na svědomí mladiství pachatelé, vzrůstá.

Kriminalita se v Olomouckém kraji pohybovala od roku 2010 do roku 2014 kolem 14.000 trestných činů. Klesat začala až v roce 2015, kdy policie evidovala 12.609 trestných činů, o rok později jich bylo ještě o tisícovku méně. Klesala i v následujících dvou letech, v roce 2017 vyšetřovali policisté 10.246 případů, předloni kriminalita klesla na rekordní minimum 9332 trestných činů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.