čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Policie našla v havarovaném autě lék Cirrus v množství na výrobu téměř sta tisíc dávek pervitinu

Koncem minulého týden obvinili olomoučtí kriminalisté osmačtyřicetiletého muže ze Slovenska. Přes území České republiky převážel materiál, z kterého by se daly vyrobit drogy za 19 milionů korun.

Slovák jako řidič vozidla nezvládl ve čtvrtek ráno kolem deváté hodiny řízení vozidla značky Volkswagen Passat na silnici ve směru z Olomouce na Mohelnici, v blízkosti obce Mladeč, přičemž narazil do zábradlí mostu.

Přivolaní policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů k provozu a řízení motorového vozidla, které nepředložil s výpovědi, že je u sebe nemá. Vzhledem k jeho podezřelému chování přivolali ke spolupráci olomoucké celníky, kteří havarované vozidlo zkontrolovali. V jeho zavazadlovém prostoru pak nalezli černé igelitové pytle s necelými 100 kilogramy tablet, později zjištěno ve spolupráci s kriminalistickým odborným znalcem z oboru chemie - léků Cirrus. Jednalo se celkem o 263 394 kusů tablet obsahujících pseudoefedrin, které jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Podle současného kurzu je hodnota nalezeného léčiva ve výši téměř 1 milionu a 900 tisíc korun. Podle znalců by se dalo z množství léků vyrobit téměř 93 tisíc dávek pervitinu o hmotnosti 0,2 gramy. Cena, za kterou by se vyrobený pervitin z této převážené zásilky dal prodat je nejméně ve výši 18 mil. 645 tisíc korun.

Obviněný muž kriminalistům uvedl, že sám cestoval z Polska na Slovensko. Podrobil se orientační zkoušce na přítomnost návykové látky. Výsledek potvrdil přítomnost metamfetaminu. Při osobní prohlídce dobrovolně vydal igelitový sáček s bílou krystalickou látkou, který měl uschovaný v zadní kapse kalhot a tři tablety dosud neustanoveného léčiva.

Kriminalisté následně podali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného cizince do vazby.  Soudce návrh akceptoval a obviněný je nyní stíhán vazebně. V případě prokázáni viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

Zdroj: PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.