sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Olomouci stoupá počet vykradených aut, zloděje lákají hlavně viditelně položené batohy a tašky

Policisté se v uplynulých čtrnácti dnech téměř denně zabývali případy vykradených aut. Velkým lákadlem jsou pro zloděje hlavně brašny od notebooků, batohy nebo tašky, které lidé volně nechávají položené na zadním sedadle svého automobilu. Škody jdou v takovém případě odcizení až do několika desítek tisíc korun.

Během posledních čtrnácti dní informovala Olomoucká Drbna o vloupání do automobilů téměř denně. V několika případech však k odcizení věcí z vozidla domohli svojí neopatrností i samotní majitelé, jelikož nechávají, ať už na předních či zadních sedačkách, své věci a ty potom lákají zloděje. Lidé v autě běžně nechají viditelně položenou tašku, ve keré se nachází notebook v hodnotě 50 tisíc korun nebo batoh, ve kterém jsou cenné věci v celkové hodnotě až 10 tisíc korun.  Výjimkou není ani odcizení mobilního telefonu nebo hotovosti přes 20 tisíc korun. Zloději se přitom do auta vloupají nejčastěji přes zadní malé okénko.

Pachatelé samozřejmě zkontrolují i malý úložný prostor před sedadlem spolujezdce, kde majitelé vozidla často nechávají peněženku s hotovostí nebo doklady. Bezpečně nejsou věci uložené ani v kufru auta, jelikož i do těchto míst se zloději dostanou.

Škoda na autě se při poškození pachatelem bežně vyšplhá až k částce 25 tisíc korun, mnohdy i více.

I za poslední dva dny řešila policie dva případy vakradených aut. O svůj batoh i kožené boty přišla žena, které se pachatel vloupal do auta přes zadní malé okno na straně řidiče. Poškozená vyčíslila škodu odcizených věcí na 13 tisíc korun, na autě pak předběžně 3 a půl tisíce korun. I v druhém případě přišel o svůj batoh muž, který jej nechal položený na zadním sedadle. Jeho hodnota byla téměř tři a půl tisíce korun. 

Policie znovu vyzývá občany, aby ve svých autech nenechávali cennosti, peněženky, doklady a další drahé věci, které by mohly případného zloděje lákat. A to ani na pár minut, šikovným zlodějům totiž mnohdy k vykradení auta stačí pouhý okamžik.

Preventivní upozornění Policie ČR:
- Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.

- ​Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.

- Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".

- Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.

- Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.

- Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.

- Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krádež, auto, automobil, Olomouc, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.