pondělí 13. května 2024 Servác

Dva vrtulníky letěly do Karlova pro těžce zraněného běžkaře a lyžaře.

Třináctiletý lyžař a třiatřicetiletý běžkař se dnes těžce zranili v lyžařském středisku v Karlově v Jeseníkách. Oba sportovci se zranili téměř současně, zasahovaly tak u nich v jednu chvíli dva vrtulníky záchranné služby. Na pomoc jim přiletěly z Ostravy a z Olomouce, sdělil náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller. V obou případech šlo zřejmě o zlomeninu stehenní kosti.

Nejprve záchranáři poskytovali kolem druhé hodiny odpolední pomoc mladému běžkaři. „Došlo k pádu mladého běžkaře, a to tak nešťastně, že podle všech příznaků jsme měli podezření na zlomeninu nohy ve stehně. To je velice bolestivé zranění a ztěžuje transport, takže jsme se po konzultaci s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje dohodli, že k nám vyšlou pro zraněného vrtulník," uvedl Martin Chalupa z Horské služby Jeseníky.

Ve chvíli, kdy vrtulník přilétal ke Karlovu, se v místním skiareálu stala další nehoda. „Třináctiletý lyžař vyjel mimo sjezdovou trať, podjel pod vlekem a opodál prudce narazil do sloupu elektrického vedení. I on si nárazem přivodil zřejmě zlomeninu ve stehně a stejně tak i k němu byl povolán vrtulník, tentokrát z Olomouce," doplnil zasahující člen horské služby Marek Koněrza.

V jednu chvíli tak u stanice Horské služby v Karlově stály dvě helikoptéry. Posádky si na místě pacienty vyměnily; běžkař byl totiž z Olomoucka a chlapec bydlí v Moravskoslezském kraji. Oba zranění tak byli transportovaní k dalšímu ošetření do nemocnic, které jsou pro jejich blízké lépe dostupné, doplnil Chalupa.

Členové jesenické horské služby v této souvislosti apelují na návštěvníky hor, aby byli obezřetnější. Na horách je nyní o jarních prázdninách vyšší návštěvnost.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky Jeseníky, zranění, Karlov, záchranáři, lyžař, běžkař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.