neděle 5. května 2024 Klaudie

Krajský soud zítra začne projednávat kauzu Vidkun, do případu jsou zapleteni vysocí olomoučtí podnikatelé a politici

Olomoucký krajský soud zítra začne projednávat kauzu Vidkun. Razie policie proběhla před čtyřmi lety a čtyřmi měsíci, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval v Praze a Olomouckém kraji. Do případu jsou zapleteni bývalí politici či olomoucký podnikatel Kyselý.

Kauza začala 13. října 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval v Praze a Olomouckém kraji. Při akci s krycím názvem Vidkun bylo zadrženo několik lidí, mezi nimi náměstek olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, vlivný místní podnikatel Ivan Kyselý a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Mezi zadrženými byl i někdejší ministr vnitra Ivan Langer, nyní advokát a obchodní partner Kyselého, jehož dům policie také prohledala. Obviněn ale v případu nebyl.

S výslechy v případu Vidkun začali naplno žalobci na začátku listopadu 2015. Byli k nim pozváni mimo jiné policisté i současní či bývalí místní politici. Šlo o lidi, jejichž jména zazněla v odposleších zachycených mezi obviněnými. Například olomoucký hejtman z let 2012 až 2016 Rozbořil. Podle policistů se snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu. Rozbořil v souvislosti s vyšetřováním odmítl přes nátlak stranických špiček rezignovat, přišel však o místo na kandidátní listině pro krajské volby na podzim 2016.

Případ odkrývá údajně korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli. Kadlec podle usnesení o zahájení stíhání podnikateli Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení. Šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo kauzu Tesco SW, jež měly zůstat utajeny. Kadlec tvrdil, že se ničeho protiprávního nedopustil. Hájil se tím, že šlo o operativní činnost, kdy naopak získával informace. Jeho tvrzení odmítl krajský soud, když rozhodoval o Kadlecově žalobě proti propuštění z policie.

Policisté vyšetřování v případu ukončili v polovině listopadu 2017, na začátku února loňského roku podali návrh na obžalobu. Státní zástupce pak všechny čtyři muže obžaloval loni v létě. Bývalý hejtman Rozbořil je obžalován z podplácení, na Petrůje a Kadlece podal státní zástupce obžalobu ze zneužití pravomocí. Kadlec, který podle policie vynášel informace ze spisů, je navíc obžalován i z přijetí úplatku. Soud loni v prosinci 21 veřejných jednání od 18. února do 7. května.

Kvůli takzvané olomoucké kauze se stala terčem tvrdé kritiky Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), v reakci na ni rezignoval ke konci listopadu 2015 její šéf Ivan Bílek. Případ související s lidmi z nynější kauzy Vidkun totiž vyšetřovala GIBS už v roce 2012 na základě anonymu. Vazby mezi politiky a policisty se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. GIBS nakonec případ odložila.

Případu Vidkun se přitom týkají i další kauzy, například v polovině loňského listopadu byl napodruhé odsouzen k podmínce a zákazu činnosti u policie bývalý kriminalista Luděk Vokál. Podle obžaloby prozradil razii v kauze podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty. V lednu 2019 jej původně Obvodní soud pro Prahu 5 zprostil obžaloby, rozsudek ale v květnu zrušil odvolací soud a soudkyně byla poté vázána názorem nadřízené instituce.

V souvislosti s kauzou Vidkun se také na soud obrátil Ivan Langer, a to kvůli způsobu, jakým o jeho roli v případě psaly Lidové noviny. S mediálním domem Mafra, který deník vydává, se soudil kvůli článku z roku 2015 s titulkem "Korupční kauza kolem Langera se rozvětvuje", požadoval omluvu a dva miliony korun. Obvodní soud pro Prahu 5 mu původně přiznal nárok na omluvu a 100.000 korun, odvolací Městský soud v Praze ale loni v září žalobu zamítl s tím, že nešlo o exces ze svobody projevu.

Autoři | Foto Oficiální stránky Jiřího Rozbořila

Štítky soud, správa, policie, korupce, Olomouc, Vidkun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.