neděle 5. května 2024 Klaudie

Žena, která byla se svým druhem obviněna ze žhářství, stojí i za výhružným telefonátem

Policisté dopadli dvojici žhářů, kteří v Šumperku zapalovali kontejnery na tříděný odpad. Obžalovaná má na svědomí také výhružný telefonát, který informoval o uložení nástražného výbušného systému na šumperském vlakovém nádraží.

První případy zahoření kontejnerů na tříděný odpad se začaly objevovat na sklonku loňského roku. Během měsíce policisté i hasiči vyjeli k celkem osmi případům požárů kontejnerů, při nichž vznikla škoda za více než 30 tisíc korun. V jednom případě vznikla v důsledku žáru také drobná škoda na odstaveném vozidle.

Žhářské útoky má podle kriminalistů na svědomí třicetiletá žena a její o dvanáct let starší přítel, oba ze Šumperska. Papírový odpad v kontejnerech měli zapalovat pomocí zapalovače vždy v nočních nebo brzkých ranních hodinách na různých místech v Šumperku, především v ulici 8. května a blízkém okolí. Co přesně dvojici, kterou kriminalisté v těchto dnech obvinili z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci, k jednání vedlo, je předmětem dalšího šetření.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému muži podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody. O něco hůř je na tom jeho partnerka. Té totiž kvůli předchozí trestné činnosti hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ uvedla policejní tisková mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Nejedná se totiž o jediný ženin prohřešek. Vyslechla si také sdělení obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Jak vyšlo najevo, stála loni v říjnu také za výhružným telefonátem na tísňovou linku policie, ve kterém sdělila, že je na šumperském vlakovém nádraží uložena bomba. Následovala záchranná opatření všech složek integrovaného záchranného systému, při nichž byla provedena evakuace osob. Žádný nástražný výbušný systém bezpečností akce tehdy neodhalila a provoz na nádraží tak mohl být po zhruba dvou hodinách plně obnoven.

Vzhledem k tomu, že žena již v minulosti byla za tentýž trestný čin opakovaně odsouzena, hrozí jí, v případě uznání viny a odsouzení, až pětiletý trest odnětí svobody,“ doplnila Vybíhalová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky krimi, Šumperk, žhářství, kontejnery

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.