čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

Olomoučtí strážníci řeší kvůli rouškám už čtyři přestupky, domluva v těchto případech nestačila

Pokuty až 20.000 korun mohou dostat v přestupkovém řízení čtyři lidé, kteří přes opakované výzvy olomouckých strážníků nedodrželi nařízení kvůli pandemii. Olomoucká městská policie porušení nařízení týkající se povinných roušek, ale i shlukování lidí na veřejnosti, řešila již v desítkách případů, většinou však zabrala domluva, řekl její mluvčí Petr Čunderle.

"Od 19. března, kdy vláda vydala nařízení, ve kterém se zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest, jsme řešili desítky případů porušení tohoto nařízení. Nejen na základě oznámení od občanů, ale zejména v rámci vlastního výkonu služby strážníci řešili hlavně upozorněním desítky osob, které neměly roušky nebo se ve větším počtu srocovaly na veřejnosti," uvedl Čunderle.

Ačkoliv většinou strážníci lidem domluvili a stačilo je na danou situaci upozornit, k dnešnímu dopoledni byly již čtyři případy oznámeny správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku. Tři z nich tak řešili olomoučtí strážníci v neděli a jeden v pondělí. "Konkrétně se jednalo o čtyři osoby, jejichž jednání spočívalo v tom, že se pohybovaly na veřejnosti bez ochranných prostředků a to i po předchozích upozorněních. Za tento přestupek může správní orgán uložit pokutu až do výše 20.000 korun," doplnil mluvčí olomoucké městské policie.

V několika případech bude mít dohru také nerespektování nařízení týkající se oblasti kolem Litovle a Uničova, kterou minulé pondělí uzavřeli hygienici kvůli šíření nákazy koronaviru. Šlo o případy, kdy oblast střeženou desítkami policistů a vojáků někteří lidé opouštěli zkratkami přes polní cestu, podle starosty Litovle Viktora Kohouta šlo o tři případy. O víkendu poté polici zveřejnila další záběry lidí přejíždějících oblast navzdory ohraničujícím páskám, tentokrát šlo o skupinu cyklistů.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky policie, zdraví, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Milena Kroupová

Lidi jsou prostě nezodpovědní,včera jsem byla na poště,zena ,cca 50 let se postavila těsně vedle mě ,na otázku,proč nemá roušku mi řekla,že má"kapuci",a nedbala a nereagovala ani na výzvy ostatních... prostě nafackoval!!A pořádnou pokutu!!

úterý, 24. března 2020, 20:42

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.