čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Domnělému příteli přeposlala 11 zpráv s unikátními kódy. Přišla o několik tisíc

Včera v podvečer někdo podvodem vymámil přeposlané zprávy od ženy z Olomouce, která tak přišla téměř o sedm tisíc korun. Pachateli hrozí dva roky až osm let za mřížemi.

Ve středu 1. dubna obdržela dvaadvacetiletá žena z Olomouce zprávu z facebookového profilu kamaráda, obsahující prosbu o přeposlání SMS zpráv, které jí vzápětí přijdou. Žena žádosti vyhověla a neznámému pachateli, který se vydával za přítele, přeposlala jedenáct potvrzovacích kódů k platbám. Podle policejního vyšetřování přišla celkem o 6 600 korun. „Nejen, že na tento známý podvod naletěla, ale svou neopatrnost znásobila tím, že si přeposlané zprávy vůbec nepřečetla,“ komentuje případ policejní mluvčí František Kořínek.

Případ pro podezření z podvodu řeší policisté skupiny kybernetické kriminality. Protože se jednání pachatel dopustil v době trvání nouzového stavu, hrozí mu až osm let ve vězení.

Doporučení Policie ČR: Protože žijeme ve světě prosyceném informačními technologiemi, přestěhovalo se množství podvodníků či přímo zlodějů do virtuálního světa. Tam využívají neopatrnosti, nepozornosti a také neznalosti uživatelů takových služeb. Nejsnadnější radou, jak jim nenaletět, je být opatrný a využívat selský rozum. Kdykoli přijmete požadavek týkající se peněz, případně nějak jinak nezvyklý, měli byste zbystřit a celou věc si řádně promyslet. Rozhodně však nepřeposílat žádné SMS kódy či jiné údaje bez řádného ověření skutečné totožnosti osoby, která vás o to požádala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, SMS, platba, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.