pátek 17. května 2024 Aneta

Na kriminalitě se zřejmě projevil nouzový stav. V kraji klesla o třetinu

Kriminalita v Olomouckém kraji klesla v březnu v porovnání s předchozím rokem o třetinu. Policisté evidují 601 trestných činů, což je o 316 skutků méně než loni ve stejném měsíci. Nejvyšší podíl na trestné činnosti má letos v březnu majetková kriminalita, řekl dnes krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Na kriminalitě v regionu se tak zřejmě projevil nouzový stav v Česku, který platí od poloviny března. Znatelnější to však bude zřejmě až na dubnových statistikách.

„Majetkovou kriminalitu policisté evidovali ve 274 případech. V předchozím roce to bylo 367 skutků. Téměř na polovinu poklesla hospodářská kriminalita, a to z loňských 115 činů na letošních 75. Výrazně ubyla i násilná kriminalita, kterou policisté šetřili v 64 případech, oproti loňským 94 případům,“ uvedl mluvčí.

Nejvíce případů zaznamenali policisté v okrese Olomouc, který se na celkové trestné činnosti za březen podílí 217 případy, na druhém místě je Šumpersko se 127 případy, poté Přerovsko se 110 případy. Na Prostějovsku policisté během března vyšetřovali 104 trestných činů a na Jesenicku 43, uvádí policie ve svých statistikách. „Jakým způsobem se na sníženém nápadu trestné činnosti v měsíci březnu podílí aktuálně vyhlášený stav nouze a s ním související opatření a omezení pohybu osob, nelze podle policistů vzhledem ke krátkému časovému úseku relevantně vyhodnotit,“ dodal mluvčí.

Pachatelé trestných činů spáchaných v době nouzového stavu, který v Česku platí kvůli šíření koronaviru od 12. března, hrozí vyšší tresty. Například za drobnou kriminalitu jim hrozí běžně dvouletý trest, v případě recidivy trest tříletý. Aktuálně však jde o tresty v rozmezí dvou až osmi let.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.