čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Škoda 88 milionů na daních. Soud otevřel případ dalších údajných odběratelů Březinova lihu

Před olomouckým krajským soudem dnes stanuli Pavel a Petr Hemžští z Olomouce, podle žalobce jde o další odběratele nelegálního lihu od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Otec se synem podle státního zástupce do své likérky v Hlubočkách přivezli 346.000 litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 88 milionů korun. Před soud je dostala především výpověď Březinova bratra Tomáše, který v kauze lihové mafie získal status spolupracujícího obviněného. Hemžští však vinu popírají.

Podle obžaloby muži v letech 2006 až 2010 a poté v květnu 2012 nakoupili od bratrů Radka a Tomáše Březinových přes jejich firmu Morávia-Chem statisíce litrů nelegálního lihu a z toho dále vyráběli lihoviny, aniž odvedli spotřební daň. Se členy lihové mafie, kteří již byli v jiném řízení pravomocně odsouzeni, se podle žalobce Radima Obsta pravidelně scházeli v Lázních Kostelec, kde si vzájemně sdělovali informace ohledně dodávek a plateb. Od Březinů dostávali údajně rady, jak s lihem nakládat, včetně cenných informací ohledně činností celní správy, uvedl Obst.

Obžalovaní a jejich společnost HP premium si tento takzvaný mimobilanční líh nechali dopravit na různá místa v Olomouckém kraji, nejčastěji na odstavnou plochu v Hlubočkách nebo na čerpací stanici ve Velkém Týnci či v Olomouci. Odtud odstavené kamiony s naloženým lihem převezli do likérky v Hlubočkách, kde z tohoto lihu vyráběli lihoviny různého druhu a distribuovali dalším zájemcům, dodal státní zástupce.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, soud, daně, líh, Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.